VÅRD

"Ofattbart och stort"

För sin outtröttlighet att hjälpa 15-åriga Mira hantera sin adhd får BUP-sjuksköterskan Rebeccah Carlström i Örnsköldsvik utmärkelsen Mitt Stora Stöd.
– Detta är bland det finaste jag varit med om, säger hon.

I söndags, 13 november, delade välgörenhetsorganisationen Min Stora Dag ut den nationella utmärkelsen Mitt Stora Stöd. Det går årligen till någon inom svensk vård som finns i vardagen för ett barn med en allvarlig sjukdom eller diagnos.
– Deras viktiga insatser förtjänar såväl stor respekt som uppmärksamhet. Med det som bakgrund känns det väldigt fint att just Rebeccah Carlström är årets mottagare av Mitt Stora Stöd. En livlina som vi hyllar och hurrar för genom denna utmärkelse, säger Jennifer McShane, generalsekreterare på Min Stora Dag.

Nomineringen kom från 15-åriga Mira och hennes mamma Maria i Örnsköldsvik. Mira har en tuff vardag med adhd. Det har betytt många besök hos BUP och kämpiga år innan familjen hittat rätt väg framåt. ”Under denna svåra tid kändes det som om hon var vår livlina”, var formuleringen som gick rakt in i juryns hjärta och avgjorde beslutet bland hundratals nomineringar.
Listan på vad Rebeccah har gjort för att stötta Mira och familjen kan göras lång.
– Under den tuffaste tiden var vi på BUP en gång i veckan för att få stöd och arbeta med Miras självkänsla och strategier att hantera utsatthet på skolan, säger Miras mamma Maria och fortsätter:
– Rebeccah har alltid funnits och gjort sitt jobb på ett fantastiskt sätt utifrån de behov min dotter haft. När min dotter fick en väldigt svår period i skolan backade hon upp min dotter och vred och vände på sig själv för att kunna lyfta, motivera och jobba med min dotters självkänsla.

Rebeccah är både rörd och ärad över utmärkelsen.
–­ Det känns ofattbart och stort, samtidigt som att det känns som att man gör något rätt. Jag har varit lite i chock och inte riktigt kunna ta in vinsten då det är så overkligt. Jag skulle vilja säga att detta är bland det finaste jag varit med om under mina år som sjuksköterska.
Miras familj beskriver att du har varit familjens livlina, hur ser du på det?
– Det känns stort och hedersfullt, det bekräftar även att det arbete man utför blir så otroligt viktigt för de man möter. Sedan vill jag lyfta att Mira gjorde ett otroligt jobb och det är en ynnest att få vara delaktig i det.
Vad betyder BUP för ett barn som Mira och andra barn med allvarliga sjukdomar och diagnoser?
– Vi jobbar ständigt för att utvecklas och öka vår kompetens inom barn- och ungdomspsykiatrin. Vi är specialistvård och ska hantera och arbeta med den svåraste patientgruppen. BUP kan vara ett viktigt steg för ett välbefinnande i livet och som förhoppningsvis även ger spår senare i livet för att barnen och ungdomarna ska få lyckas i samhället och må bra utifrån detta. Vi finns när vi behövs även om målet ska vara att vi inte ska behövas hela livet för våra patienter, då de ska få må så bra som möjligt med de förutsättningar de har.
Årets jury bestod av barnprofilen Tobbe Trollkarl, radioprofilen Gry Forsell, chefredaktör på Aller Media Susanne Lindén och generalsekreterare på Min Stora Dag Jennifer McShane.

Publicerat