Övrig kultur

Svansjön i Gideå

Folkets Hus och Parker ställde i våras in de planerade livesändningar på bio från Bolsjojbaletten i Moskva, på grund av Rysslands invasion av Ukraina. Bland föreställningarna fanns klassiska Svansjön. Lördag 15 oktober kan man på Gideågården i stället se Svansjön med Kievs balettkompani från Nationaloperan i Ukraina. Vi har biljetter som vi lottar ut.

Svansjön är den klassiska baletten som har framförts flest gånger, för mest antal åskådare, samt av de mest prestigefyllda kompanierna i baletthistorien, sedan den först sattes upp år 1877. I Valery Kovtuns version, som hade premiär 1986 och dansas av Kievs balettkompani, ser vi i den här versionen Natalia Matsak, Denys Nedak och Yaroslav Tkachuk i huvudrollerna. Folkets Hus och Parker donerar samtliga intäkter från visningen till UNHCR.

Gideågårdens operaprogram med direkt-sändningar från The Met i New York fort-sätter 5/11 med La Traviata och under vintern/våren 2023 visas Lohengrin (18/3), Rosenkavaljeren (15/4), Don Giovanni (20/5) samt Trollflöjten (3/6). l

TÄVLING
Svansjön bygger på en gammal legend om en prinsessa som förvandlas till en svan av en ond trollkarl. Vad heter prinsessan i Svansjön?

Mejla ditt svar och telefonnummer (där vi kan nå dig dagtid) till tavling@7an.se eller vykort till 7an Mediapartner, Box 449, 891 29 Örnsköldsvik.
Vi drar fyra vinnare som får var sin biljett.
Svaret vill vi ha senast 3/10.
Vinnarna kontaktas på telefon 4/10.

Publicerat