Samhälle

Filippus 30-årsjubilerar

Ukrainahjälpen Filippus firar 30 år och bjuder nu på lördag 24 september in till lite extra festligheter i den stora loppislokalen på Storgatan 32.

– Vi har tårtbuffé för 100 kronor, och så finns vi förstås på plats om folk vill fråga oss om vår verksamhet i Ukraina, säger Bertil Sjöström och berättar att allt fokus nu ligger på hjälptransporter till Ukraina.

Fem dagar efter att Ryssland inlett kriget mot Ukraina var Filippus på plats med en första hjälpsändning. 37 trailar har gått sedan dess, den 38:e går på söndag. Sju ambulanser och fyra transportbilar, som används flitigt i Ukraina, har också levererats.

Senaste veckan har 21 personer från Sverige varit på plats i Lutsk i nordvästra Ukraina där sommargården som Filippus driver för barn och ungdomar förvandlats till en flyktingförläggning.

– Det är cirka hundra personer som bor där, de kommer framförallt från Charkiv i öster där striderna pågår som värst. Vi har träffat folk som varit där och stridit och de säger att det är värre än i Butja och Irpin. Vi körde ned fem trailar med byggmaterial och nu har vi bytt tak på matsalen och köket, tilläggsisolerat sovsalar och satt in värmepumpar och ventilation så att de ska kunna bo där i vinter. Många fler trailrar är planerade inför vintern och det finns en fantastisk vilja att hjälpa till, både hos företag och privatpersoner, säger Bertil.

Publicerat