Nyheter/Reportage

Bara lokalt i lokalen

På Hand Made i Västernorrland säljs enbart produkter från lokala hantverkare.
– De är superglada att vi finns, även kunderna, säger Vesna Vukovic.

Det finns väldigt många begåvade producenter i Örnsköldsvik med omnejd som inte syns. Det menar Vesna Vukovic som sedan början av juni driver butiken Hand Made i Västernorrland på Trädgårdsgatan 5. En lokal som placerad mitt på tvärgatan mellan Hemmakväll och restaurang Mamma Mia även den, jämförelsevis, hamnat lite i skymundan. I båda fall är det något Vesna hoppas ändra på.
– Det finns en otrolig kraft hos våra lokala hantverkare, de senaste åren har jag träffat så många, säger Vesna. I stället för välkända märken och import från Kina ser jag inget starkare än att handla lokala produkter på hemmaplan, det är ett sätt att bygga upp en stad.
Och med Hand Made i Västernorrland har det lokalproducerade fått en naturlig samlingsplats. Här samsas just nu elva utställare med en mängd alster. Kunderna har också börjat hitta hit, inte minst i somras.
– Då kom många turister så nu finns lokala produkter från Örnsköldsvik i hela Europa, säger Vesna glatt.
Som kemiingenjör på More Research jobbar hon just nu 50 procent, vilket ger tid över till butiken och hennes hobby att skapa. På hyllorna ligger hennes egna smycken med ädelstenar och på väggen hänger handgjorda magneter i lera.
– Men jag vill inte lämna mitt jobb, jag gillar kemi. Så nu söker jag någon att anställa.
För att synas hos Vesna måste en hantverkare i dagsläget ha ett registrerat företag. Alla betalar månadshyra och Vesna tar en viss procent av försäljningen.
– Steg två är att utveckla ett samarbete med hela Norrland, exempelvis månadens utställare från ett annat län, säger Vesna och berättar att butiksnamnets bokstäver ovanför entrén hämtats från lokala gamla fiskebåtar.
– Jag brinner för detta – det tar aldrig slut på idéer!

Publicerat