Ekonomi

Villapriserna stiger mest i landet

De senaste tre månaderna har bostadsrättspriserna i Västernorrland sjunkit med 8 procent. Villapriserna har stigit med 1 procent, vilket är mest i landet. Det visar nya siffror från Svensk Mäklarstatistik som analyserats av Länsförsäkringar Fastighetsförmedling. För första gången sedan 2018 sjunker villapriserna i Sverige nu på årsbasis.

– Våra mäklare får många frågor om bostädernas energiförbrukning och det finns en oro hos köpare för hur stigande elpriser ska påverka boendeekonomin. Även om Riksbanken fortsätter att höja räntan kommer elen framöver vara dyrare än räntan på lånen för många villaägare, säger Marcus Svanberg, VD på Länsförsäkringar Fastighetsförmedling.

I Västernorrland har bostadsrättspriserna sjunkit med 8 procent de senaste tre månaderna. Villapriserna visar en uppgång med 1 procent vilket är mest i landet. Under samma period har priset för bostadsrätter i riket som helhet också sjunkit med 8 procent medan villapriserna föll med 4 procent.

– Utvecklingen på bostadsmarknaden är spretig, priserna stiger på många platser även om det är en nedgång i landet som helhet. Samtidigt har vi inte ännu sett toppen av vare sig inflation, elpriser eller räntehöjningar, vilket troligen innebär att priserna kommer fortsätta ner en bit till, säger Marcus Svanberg.

Det senaste året har priserna på bostadsrätter i Västernorrland sjunkit med 2 procent, medan villapriserna stigit med 7 procent. I riket som helhet visar motsvarande siffror en nedgång på 4 procent för bostadsrättspriserna och en minskning med 1 procent för villapriserna. Det är första gången sedan 2018 som villapriserna sjunkit på årsbasis i Sverige. Fritidshuspriserna i Västernorrland har stigit med 2 procent på årsbasis, att jämföra med 4 procents ökning i landet.

– Köparna har redan ställt in sig på en lägre prisnivå, och många som planerar att sälja sin bostad behöver vänja sig vid tanken på att den inte är värd lika mycket som för några månader sedan. Men även om priserna i år sjunkit kraftigt från toppen är de alltjämt högre än innan pandemin, säger Marcus Svanberg.

De tre senaste månaderna såldes 467 bostadsrätter i Västernorrland, vilket är 6 procent färre än samma period förra året. Antalet sålda villor var 456, en uppgång med 3 procent.

Tre tips – så kan du agera när räntorna stiger:

1. Ta höjd för högre boendekostnader
Räkna på vad som händer med din privatekonomi om räntan på sikt uppgår till 4–5 procent. Vad skulle du behöva dra ner på om boendekostnaderna ökar? Din bank kan hjälpa till med beräkningarna.

2. Välj rörlig eller bunden ränta med omsorg
Om du vill minska din risk för högre ränteuppgång än väntat och ha mer förutsägbarhet för hushållsekonomin kan det vara läge att binda räntan.

3. Ansök om jämkning
Det så kallade ränteavdraget gör det möjligt för bolåntagare att göra skatteavdrag för en del av räntekostnaderna. Genom att ansöka om jämkning hos Skatteverket kan du betala mindre skatt varje månad i stället för att deklarera avdraget året efter.

Tre tips – så sänker du elkostnaden och höjer värdet på din bostad:

1. Behåll värmen i huset
Upp till en tredjedel av husets energiförlust sker genom dörrar och fönster. Se över lister och isoleringar runt dörrar och fönster för att minimera värmeförluster. En ny ytterdörr kan dessutom både höja värdet på huset och öka skyddet mot inbrott.

2. Byt energisystem
Att byta eller förbättra bostadens uppvärmningssystem kan vara en lönsam investering som markant sänker hushållets elräkning. Gör en kalkyl över vad som ger den bästa helhetslösningen för din bostad.

3. Installera solceller
Solceller både höjer värdet på en bostad med i snitt 100 000 kronor och sänker elkostnaden. Från och med förra året kan du ansöka om skattereduktion i samband med installationen. En certifierad installatör hjälper dig att optimera vinkel och riktning på solcellerna.

Tre tips – så gör du en trygg bostadsaffär på en orolig marknad:

1. Köp och sälj vid samma tidpunkt. Bostadspriserna har under det senaste året stigit kraftigt i stora delar av landet. Men så länge du säljer och köper vid ungefär samma tidpunkt har tillfälliga upp- eller nedgångar i pris mindre betydelse.

2. Se över din boendeekonomi. Om du har små marginaler i boendeekonomin – planera ditt bostadsköp utifrån hur stigande räntor och en förändrad inkomst skulle kunna påverka dig.

3. Sälj först. Om du ändå känner dig osäker – sälj din bostad innan du köper en ny. Då vet du utgångsläget inför ditt köp och kan enklare räkna på vilken månadskostnad du känner dig bekväm med.

Publicerat