Sport & Fritid

HK-leden fyller 50

Hösten 1972 inleddes arbetet med att skapa en led genom hela Höga Kusten, från Ångermanälven till centrala Örnsköldsvik. I år fyller således den numera 128 kilometer långa Högakustenleden 50 år. Vilket uppmärksammas lördag 10 september.

– Förutom länsstyrelsen och Örnsköldsviks kommun har vi sju skötselföreningar i länet som står för underhåll och dem vill vi få ut längs leden för att visa upp sig för vandrarna, säger Jan Lindmark från föreningen Höga kustenleden. 
Samma dag arrangerar också Svenska Turistföreningen Örnsköldsvik (STF), året till ära, Vandringens Dag. Klockan 10 kan den som vill följa med på en 8 kilometer lång vandring längs Högakustenleden, med start vid Hörnsjön. 
– Då har vi lotterier, bjuder på kokkaffe och annat gott och berättar så mycket vi kan om leden, säger Jan som även är vice ordförande i STF. 
Jubileumsdagen är också den sista dagen att ta sig upp på Varvsberget med Paradisliften. 
– Då är det liftavslutning, liften är öppen 10-15 samtidigt som CK Örnen tränar downhillåkning alldeles bredvid. Kanske får de dit några backhoppare också. Folk har varit glada hela sommaren, vi håller på att sammanställa statistiken men vi ligger nog på över 2 000 som valt liften upp till berget, säger Jan och skickar med ett tips:
– Varför inte ta liften upp på lördagen och gå till Hörnsjön? Det är inte långt. Sedan vandrar vi ned till Veckefjärdens golfbana och runt Varvsberget. Det kostar ingenting – men ta med egen matsäck för lunchstoppet.

Publicerat