Musik

Nytt från Roger Rönning

Roger Rönning fyller 75 i december men fortsätter ge ut musik. Nu släpper han ”Känslor har ingen ålder”, 45 år efter debuten med ”Rötter”. Vi fick en pratstund med den ö-viksfödde artisten.

2020 släppte Roger Rönning albumet ”En annan tid”, en skiva som han själv trodde skulle bli hans sista.
– Men det visade sig att det fanns lite kvar i tuben när man klämde till. Ibland funkar det och ibland inte. Ibland kommer det inget men ibland öppnar det sig och då gäller det att vara med, säger Roger Rönning, som alltså föddes i Örnsköldsvik 1947 men redan efter ett år flyttade till Skellefteå. Numera är Täby hans hem.

”Behöver vi mer” är en av låtarna på det nya albumet som släpps 25 augusti, men frågan han ställer rör absolut inte om vi behöver mer musik av herr Rönning.
– Vi håller på att sabba planeten som vi bor på. I de flestas skalle går tankarna att vi vill ha mer, bli större, ha högre lön och ännu mer grejer. Man kan undra i en stilla tanke – behöver vi mer? Fokus ligger på att vi ska rädda planeten, men planeten kommer att överleva – det är vi som är ohyran, det är vi går under. Vi beter oss väldigt slarvigt. I en annan låt (”I de ungas ögon”) sätter jag hoppet till att den yngre generationen ska tänka lite bättre än oss. Det är inte riktigt sjyst att vi lämnar över en sopstation till de unga.

Roger Rönnings musik bygger mycket på texterna, men det är långt ifrån alla som handlar om de dumheter vi människor sysslar med.
– ”Sommarljus” är ett skönt sommarminne. Den här sommaren har varit kanon för oss som stannat i Sverige tycker jag.

Sommarminnen har han också många härifrån Örnsköldsvik, och då närmare bestämt i skärgården på Malmön där han som liten tillbringade somrarna hos farmor.
– Jag har fortfarande släkt där, men nu har jag inte kunnat vara där på ett par år på grund av pandemin. Min kusin Ulf Nordin, som spelade saxofon på mina tidiga plattor (och även spelat med bland andra Rolf Wikström och Raj Montana Band, red. anm.), har kvar sin stuga på Malmön.

Titelspåret ”Känslor har ingen ålder” har han lagt sist på albumet och där sjunger han bland annat ”I glädjen och i sorgen känns det likadant som när jag var barn”.
– Ja, det kan man skriva under på att det känns likadant som att när man var ung. Skillnaden är bara att man som äldre lärt sig att hålla färgen lite bättre.

Roger Rönnings musik tycks heller inte ha någon ålder, inte heller hans röst som fortfarande låter som förr.
– Tack! Kanske har jag fått sänka en halvton men i vissa låtar funkar det, säger den sympatiske artisten som trots att han fyller 75 år i december inte lagt gitarren på hyllan.
– Det var ett tag sedan jag gjorde några spelningar men jag skissar på att komma ut under senhösten eller till våren. Man måste ha något som är aktuellt för att dra igång den cirkusen, men jag gör det gärna.

Roger Rönnings ”Känslor har ingen ålder” släpps torsdag 25 augusti, ett album där han med musikalitet, låtskrivarförmåga och klokskap påminner oss om vad som egentligen är viktigt i livet. Och han gör det med ett varsamt tilltal som känns som en frisk fläkt i ett allt mer bedövande brus.

 

Publicerat