Nyheter/Reportage

Influencer med gröna fingrar

När Isak Svensson var 13 år fick han en tomatplanta av sin mormor. Det blev starten för ett trädgårdsintresse som efter fem år vuxit till företaget där han inspirerar fler att börja odla.

Under de tre år som kontot @isaksodling funnits på Instagram har det vuxit snabbt. I dag har Isak Svensson över 17 000 följare.

– Under första året fick jag runt tusen följare, sedan small det till och ökade med 10 000 följare på bara tre månader, säger Isak. Det hände mycket när jag började ge tips och göra filmer, det som kallas reels. Det är tydligt att rörligt lockar mer engagemang och fler följare.

Det första inlägget på kontot visar hur Isak lägger grunden till växthuset han fått i födelsedagspresent av sin morfar på femtonårsdagen.

– Han måste ha sett att det fanns ett intresse, för när min tvillingbror fick hjälp med en EPA fick jag ett växthus. Vi byggde det tillsammans jag och morfar. Efter det blev det bara mer och mer odling. Då förstod jag inte alls varför man skulle odla blommor, det var bara ätbart som gällde.

Men blommor har det blivit mer av och i växthuset trängs tomatplantor med paprika, gurka, chili och nykomlingen aubergine.

– Det har jag inte testat tidigare. Första året med växthuset hade jag bara några krukor på golvet, med hyllorna uppe får det plats mer.

Det har alltid funnits en trädgård på gården och Isak erkänner att han inte alltid har samma syn som sin mamma när det kommer till hur den ska se ut.

– Man kan nog säga att det är jag som har tagit över och det brukar alltid bli bra till slut ändå, säger han med ett leende.

Att vara ung och kille med det här intresset får Isak ofta kommentarer om och han tror själv att det är en del i varför så många följer honom.

– Många förvånas nog över att jag kan så mycket. Till stor del är jag självlärd och jag söker hela tiden ny kunskap, provar mig fram och lär mig. Det är ju inte hela världen om något misslyckas, då får jag göra på ett annat sätt nästa gång.

 

Det råder ingen brist på sysselsättning för Isak. Om ett par veckor startar skolan igen och med det sista året på ekonomiprogrammet. I sommar har han jobbat i butiken Åkerström & Company i Bredbyn och odlandet är numera ett företagande.

– Jag startade enskild firma för två år sedan. Instagramkontot ska vara levande året om och det tar tid att underhålla det. Det kan komma ganska svåra frågor om tips och råd som jag försöker att svara på så gott jag kan. Jag får ofta bilder med frågor och det är extra kul när någon taggar mig och visar bilder på att de lyckats.

Det första samarbetet, med Nelson Garden, beskriver Isak som en milstolpe. Det kom oväntat eftersom han bara hade 2 000 följare då och det fanns en oro att följarna skulle tappa intresse när det kom reklam i flödet.

– Jag försöker skapa roliga och engagerande inlägg och filmer för mina samarbeten och det verkar fungera eftersom mitt konto fortsätter att växa.

Ett samarbete innebär en ekonomisk ersättning mot att Isak visar upp företagets produkter och inspirerar till hur de kan användas.

– Det är viktigt att inte lockas av ersättningar i form av produkter eller rabatter och att tydligt märka alla inlägg så att det framgår att det är betalda samarbeten. Jag får en planering som jag ska följa men är rätt fri i hur jag vill göra. Jag ska göra det på mitt sätt med mitt eget uttryck.

Vad som händer efter studenten är inte helt säkert men odlingsintresset finns med i framtidsbilden.

– Jag får fundera under sista året. Det vore kul att någon gång bygga upp en egen trädgård, gärna här i Norrland. Här slipper vi mördarsniglar och perenna växter får ett bra skydd av snötäcket. Dessutom har vi de ljusa dygnen under sommaren som ger allting mer tid att växa till sig.

Vi följer Isak ett varv i trädgården, från växthuset runt bland landen och odlings-lådorna. Det är i slutet av juni när vi gör vårt besök men Isak lovar att skicka bilder till oss när allting börjar blomma och ge skörd.

– Jag tycker om att se saker växa, att lyckas från det lilla fröet till att få skörda, både ätbart och blommor, säger Isak.

Svalorna flyger ovanför gården och sjunger om sommaren som är här. När artikeln går i tryck flyger svalorna tillsammans med sina ungar och de sjunger om sensommaren, den som bjuder på skörd av blommor och grönsaker och som är högsäsong för Isak och hans odling.

Publicerat