Hus & Trädgård

Villapriserna i Västernorrland stiger mest

De senaste tre månaderna har bostadsrättspriserna i Västernorrland sjunkit med 2 procent. Villapriserna har stigit med 3 procent, vilket är mest i landet. Det visar nya siffror från Svensk Mäklarstatistik som analyserats av Länsförsäkringar Fastighetsförmedling. Bostadsrättspriserna i Sverige som helhet upplevde den största nedgången på tio år under juli.

– Det här är den största månadsvisa prisnedgången på tio år, men eftersom det alltid säljs färre bostäder i juli kan priserna variera mer då. Om konjunkturen förvärras och arbetslösheten stiger skulle priserna kunna falla ännu kraftigare framöver. Men mest troligt är att det uppstår ett nytt jämviktsläge där köpare och säljare lättare hittar varandra prismässigt, säger Marcus Svanberg, VD på Länsförsäkringar Fastighetsförmedling.

I Västernorrland har bostadsrättspriserna sjunkit med 2 procent de senaste tre månaderna. Villapriserna visar en uppgång med 3 procent vilket är mest i landet. Under samma period har priset för bostadsrätter sjunkit med hela 8 procent medan villapriserna föll med 2 procent i riket som helhet. Bostadspriserna i Sverige föll brett under juli – störst var fallet på bostadsrätter, som ofta har snabbare prissvängningar än villor. Bostadsrättspriserna sjönk med 4 procent i riket, den största nedgången en enskild månad på tio år, medan villapriserna backade med 1 procent.

– Även om unga och ensamhushåll drabbas hårt av stigande räntor och konsumentpriser kommer intresset för mindre bostäder i orter med högskolor och universitet sannolikt att öka i samband med terminsstarten. Normalt ökar antalet bostadsaffärer under sensommaren och hösten. Vi tror på ett liknande mönster även i år, även om det inte kommer ske lika många försäljningar som under de senaste åren, säger Marcus Svanberg.

Det senaste året har priserna på bostadsrätter i Västernorrland stigit med 2 procent, medan villapriserna stigit med 7 procent. I riket som helhet visar motsvarande siffror en nedgång på 2 procent för bostadsrättspriserna och en ökning med 1 procent för villapriserna. Fritidshuspriserna i Västernorrland har stigit med 10 procent på årsbasis, att jämföra med 7 procents ökning i landet.

– Hela två av tre svenskar äger sitt boende, och för dem innebär stigande räntor i kombination med en hög inflation att marginalerna i boendeekonomin minskar. För den som funderar på att köpa en bostad framöver är det klokt att göra en tydlig budget och ta höjd för en högre ränta, säger Marcus Svanberg.

De tre senaste månaderna såldes 469 bostadsrätter i Västernorrland, vilket är 5 procent färre än samma period förra året. Antalet sålda villor var 463, en nedgång med 2 procent.

Tre tips – så kan du agera när räntorna stiger

1. Ta höjd för högre boendekostnader
Räkna på vad som händer med din privatekonomi om räntan på sikt uppgår till 4–5 procent. Vad skulle du behöva dra ner på om boendekostnaderna ökar? Din bank kan hjälpa till med beräkningarna.

2. Välj rörlig eller bunden ränta med omsorg
Om du vill minska din risk för högre ränteuppgång än väntat och ha mer förutsägbarhet för hushållsekonomin kan det ändå vara läge att binda räntan.

3. Ansök om jämkning
Det så kallade ränteavdraget gör det möjligt för bolåntagare att göra skatteavdrag för en del av räntekostnaderna. Genom att ansöka om jämkning hos Skatteverket kan du betala mindre skatt varje månad i stället för att deklarera avdraget året efter.

Tre tips – så gör du en trygg bostadsaffär på en orolig marknad

1. Köp och sälj vid samma tidpunkt
Bostadspriserna har under det senaste året stigit kraftigt i stora delar av landet. Men så länge du säljer och köper vid ungefär samma tidpunkt har tillfälliga upp- eller nedgångar i pris mindre betydelse.

2. Se över din boendeekonomi
Om du har små marginaler i boendeekonomin – planera ditt bostadsköp utifrån hur stigande räntor och en förändrad inkomst skulle kunna påverka dig.

3. Sälj innan du köper
Om du ändå känner dig osäker – sälj din bostad innan du köper en ny. Då vet du utgångsläget inför ditt köp och kan enklare räkna på vilken månadskostnad du känner dig bekväm med.

Publicerat