Utställning

Luftkonst i Skeppsmaln

Den gamla dansbanan i Skeppsmaln fylls med konst i sommar, konst som svävar från taket. Och de sju konstnärer som samsas om utrymmet har lyckats skapa en helhet som hänger ihop.

En kraftfull pelare mitt i dansbanan, som lätt kan associeras med en mast, håller inte bara taket på plats. Den fungerar numera också som en snillrik upphängningsanordning för utställningen ”Luftkonst”.

Kring masten svävar textilkonst i flera olika variationer, och rakt fram i blickfånget när man kliver in hänger en gigantisk labyrint, en målning på markväv som mäter 400x260 centimeter.
– Det är nog det största jag någonsin gjort, säger Eva Olsson. Jag har snöat in på labyrinter, igen.

På var sin sida om den stora labyrinten har hon gjort ytterligare labyrinter, fyra som är klassiska varianter från tiden före Kristi födelse, men också fyra som hon hittat på själv.
– Man kan tänka sig att de symboliserar en livmoder eller en hjärna, säger Eva som också visar upp några små emaljmålningar, även dessa med labyrinter.
– Det är en spännande symbol som följt människan genom historien. Grundsunda är för övrigt Sveriges labyrinttätaste socken.

Anita Johansson uppmärksammar sina morföräldrar som var fiskare på Trysunda genom att visa screentryck på gamla återvunna gardinlängder.
– ”Dom som gick före” kallar jag dem. Morfar var också här i Skeppsmaln och fiskade ibland, säger Anita och berättar att hennes absoluta favoritplats är Storviken på Trysunda.

Anita har också tryckt korta meningar, oneliners, på återvunna gamla handdukar – på temat ”I din svaghet – urstark”.
– Det handlar om att ta tag i sin psykiska ohälsa. Vissa handdukar är väldigt fina och det känns underbart att kunna trycka på dem.

I en annan del av lokalen hänger stora vita fjädrar, som symboliserar Ikaros flykt från kung Minos på Kreta, enligt den grekiska mytologin. Ikaros har redan hamnat i havet men hans vingar seglar kvar på himlen. En bit därifrån hänger en grupp rör som för tankarna till bubblorna som stiger upp ur havet där Ikaros landat.

Konstnären bakom dessa verk är Agneta B. Lind, som också är idégivaren till den här utställningen. Efter mer än 40 års verksamhet i Tingsryd i södra Småland har hon flyttat hem till sin barndoms breddgrader.
– Jag flyttade hit till Skeppsmaln 2019 och då var jag på ett sommarkalas som man ordnat här i den gamla dansbanan och jag tyckte att det var en så häftig lokal. Jag brukar göra olika konstprojekt och jag har bland annat gjort Land Art och Water Art och tänkte att det kunde bli Luftkonst här inne.

Agneta sökte och fick projektpengar från Kulturrådet och sökte sedan efter intresserade konstnärer genom det pågående konstprojektet Grannar, och det resulterade alltså i att sju kvinnor ställer ut i den gamla dansbanan.
– Jag vill också säga att vi har ett jättefint samarbete med Skeppsmalns Hamn- och Fiskarförening som hjälpt oss med lokalen. Vi kommer dessutom att ha byns ungdomar här som vakter av utställningen i sommar, säger Agneta.

Luftkonst har vernissage lördag 2 juli 12.00-16.00 och därefter visas utställningen alla dagar fram till 24 juli, 12.00-16.00.

Publicerat