Hus & Trädgård

Det blommar i Bjästa

Att det finns ett visst mått av trädgårdsintresse hos paret Nannet och Mats Vedin i Bjästa kan man inte undgå att se. Här är trädgården som gör grannarna gröna av avund.

Flera olika odlingsbäddar ligger som små öar i det gröna gräsmattehavet, på Spinettvägen i Bjästa hittar vi en riktig trädgårdsarkipelag. Här finns också två dammar – en där vattnet kommer från en gammal kaffepanna i koppar – en väderkvarn, fågelbord och en gammal släde. Runt om huset närmast fasaden står blomlådor, och den rejält tilltagna grillplatsen ramas in av den röda klätterrosen Flammentanz som växer på spaljéer.
– Hon kommer med idéerna och jag bygger, säger Mats Vedin.
– Ja, det stämmer, fortsätter Nannet och skrattar. Trädgården är en hobby, den ger avkoppling. Min mamma och hennes systrar hade mycket blommor hemma i Filippinerna, så intresset kommer nog därifrån.

Men det är inte bara odling för ögat – smaklökarna får också sitt så småningom. Här växer potatis, jordgubbar, zucchini, pumpa, bönor, sockerärtor, sallad, spenat, grönkål och en hel del annat. I trädgården finns också vinbärsbuskar, krusbärsbuskar och en jättelik rabarber.
– Äppelträden har mycket blommor i år men plommonträdet tycks inte ha överlevt vintern, säger Mats lite bekymrat.

Paret Vedin har även ett litet växthus på tomten och där experimenterar Nannet bland annat med växter från sitt hemland. Exempelvis malanga, malabarspenat och ampalaya, eller bittergurka som den heter på svenska.
– Vissa undrar om det inte är mycket jobb men jag tycker inte det. Jag plockar lite ogräs på morgnarna innan jag åker och arbetar och om jag har haft en stressig dag på jobbet så blir jag avslappnad när jag kommer hem till trädgården, säger Nannet och ler glatt.

Publicerat