Övrig kultur

Rövarna är tillbaka

Höga Kusten Teaterförening gör repris på 2019 års succé med Bo R Holmbergs ”De kom från havet – Skulerövarnas sista färd”. Vi har biljetter som vi lottar ut.

Näcken spelar förföriskt nere i Nätraån, en kvinna börjar kula och andra stämmer in i en sång: ”Sju män i skogen stal sig en mö”. Så inleds friluftspjäsen om Skulerövarnas sista färd.

Dramatiken vid Mjältön, dit Skulerövarna drevs ut och sedan hoppade i havet och dränkte sig, kanske inte slutade riktigt som vi trott. Nu är nämligen två av rövarna tillbaka, ända uppe i Nätra. Och en flicka har rövats bort.

– Jag tänkte mig att två rövare överlevde och tog sig hit upp, berättar författaren Bo R Holmberg, som till sommaren 2019 skrev en helt ny pjäs för Höga Kusten Teaterförening.

En pjäs som regisserades av Iso Porovic från Teater Västernorrland och som spelades vid åtta tillfällen. Nu i sommar spelar man den ytterligare sex gånger vid Nätra hembygdsgård och den här gången står Gunvor Jonsson och Linda-Marie Nygren för regin.

– Vi hittade en utmärkt spelplats sedan vi lämnade Skuleberget, säger Bo som själv spelar en av de ruskiga rövarna – som får det hett om öronen när byns starka kvinnor slår tillbaka.

Byn där historien utspelar sig är nämligen ett matriarkat där kvinnorna styr och ställer. Barnen tar också stor plats med flera framträdande roller och Bo R Holmberg har skrivit texter till musik av Thomas Larsson och Klas Norberg.

”De kom från havet – Skulerövarnas sista färd” spelas 8-10 och 15-17 juli.

TÄVLING

Bo R Holmberg har skrivit en trilogi som bygger på sägnen om rövarna från Skuleberget. Vad heter de tre böckerna?

Skicka in ditt svar, ditt namn och adress till tavling@7an.se så deltar du i utlottningen av biljetter till ”De kom från havet – Skulerövarnas sista färd”. Vi drar fem vinnare som får var sin biljett till valfri föreställning. Ditt svar vill vi ha senast 27 juni.

Publicerat