Nyheter/Reportage

"Vi hade kanske aldrig vaknat"

När mobilkabeln började brinna var det nära att hela huset fort skulle fatta eld. Nu vill Lena Gunnarsson varna andra.
– Folk måste få upp ögonen för att en kabel i uttaget är farligt.

Efter att familjen Gunnarsson i Arnäsvall för två veckor sedan ätit måndagsmiddag ropade plötsligt dottern från övervåningen efter att ha känt en okänd lukt.
– Vi sprang upp och såg hur det sipprade ut rök genom dörren till lillebrors rum, säger Lena Gunnarsson som väl innanför möttes av flammande lågor. 
– Hela rummet var rökfyllt och det brann i sängen – kudden brann värst, sedan mad-rassen. Brandvarnaren hade inte ens hunnit sättas i gång.
Lena agerade därefter snabbt.
– Jag öppnade fönstret och hivade ut madrassen och kudden genom fönstret, även mattan eftersom det ramlade eld på den. Jag fattade knappt vad som hände, man blir ju livrädd – även om jag blev mest rädd efteråt. 
Med vattenslangen kunde elden släckas och Lena behövde aldrig ringa räddningstjänsten. En mobilkabel i ett eluttag var orsaken till branden och det är tanken på vad som kunde ha skett som får henne att vilja varna andra. 
– Tio minuter till hade hela huset stått i lågor, vi hade kanske aldrig vaknat om den börjat brinna på natten. Folk måste förstå att mobilkabeln kan fatta eld även om själva mobilen inte är inkopplad, sitter den i uttaget ligger det ändå ström på kabeln, hela tiden. Alla jag pratat med har kablarna hängande över soffan, nedstoppad i sängen – de trodde mest att det var farligt att ladda under natten. 
Nu är familjen Andersson noga med att koppla bort sina mobilkablar. 
– Det är bra om fler tänker efter; på julen påminns vi ofta om att släcka alla ljus men det här gäller varje dag; laddkablar till mobilerna använder vi hela tiden. 

Håkan Wiberg är enhetschef på förebyggande enheten, räddningstjänsten Örnsköldsvik. Att mobilladdare visar sig vara orsaken till bränder säger han inte är jättevanligt.
– Däremot får vi tillbud, folk har berättat  att skalet på laddhuvudet krackelerat och då är det så klart väldigt nära. Men det finns säkert ett mörkertal, många bränder sker av okänd orsak. Det här är ett jättebra budskap, även utan en inkopplad telefon ligger laddaren och alstrar ström så vi vill avråda från att lämna kvar den i uttaget. Det är som med tv-apparater, det bästa är att stänga av den helt, många stänger bara på fjärrkontrollen.

Publicerat