Hus & Trädgård

7 vanliga skadedjur – så motar du bort dem

Att rädda trädgården går utmärkt utan gift och plågsamma fällor.

I naturen handlar allt om mångfald. Det menar trädgårdsdesignern Mona M Hallin från Örnsköldsvik som med sitt företag Smakfull trädgård sätter fokus på hållbarhet när det kommer till att utveckla trädgårdar. 
– Det finns skadedjur i naturen, men naturen hittar som regel en balans genom att locka till sig många olika djur och det är det jag vill uppnå, det är när människor är där och petar som det finns risk att det uppstår obalans.
För 7ans räkning listar hon för våra trädgårdar sju vanliga skadedjur och hur du kan mota bort dem på ett så hållbart sätt som möjligt.

MÖRDARSNIGLAR
Jag jobbar mycket med permakultur, ett designsystem som handlar om att lära av naturen och bygga sin trädgård utifrån det. Den sägs att "det finns inte ett överskott av sniglar, det finns ett underskott av ankor". Det speglar att lösningen till våra problem finns i naturen. Så om din trädgård har många mördarsniglar beror det på att deras fiende inte finns där. För den som har möjlighet är ankor en lösning. Ankor äter både fullvuxna mördarsniglar, bebisarna och äggen. Särskilt myskankor har aptit för mördarsniglar. Grodor och paddor äter också vissa sniglar, precis som igelkottar. Så anlägg en liten damm eller strö ut en rishög för igelkotten. Annars, plocka för hand. Problemen med mördarsniglar är stora, vi behöver göra det vi kan så att de inte etablerar för stora bestånd. Det snabbaste och mest skonsamma sättet är att klippa itu dem strax bakom huvudet. Ingen kul uppgift, men effektivt.

LARVER
Vi vill ju ha fjärilar men larverna äter växter. Där får man rikta in sig på vissa larver som ger större skada och det är kålmallarven och kålfjärilarnas larver, de äter inget annat än kålväxter. Sätt ett kålnät över odlingen. Annars kan man behöva klämma sönder äggen. Slänger du bort larver från kålen svälter de ihjäl. Då får man fundera över om alternativet att döda dem direkt ändå är skonsammare.

BLADLÖSS
Nyckelpigor äter många bladlöss under sitt liv, även nyckelpigelarverna som är svarta med röd-orangea prickar. Många tror att larverna är skadeinsekter och tar bort dem, men då har de tagit bort en medhjälpare. För att locka nyckelpigor, se till att ge dem en torr och skyddad plats att övervintra på. Exempelvis i ihoprullade vassmattor och grov-wellpapp, eller bamburör, i en häck eller buske. De svart- och gulran-diga blomflugorna och spindlar,som är väldigt nyttiga djur i våra trädgårdar, äter båda bladlöss. Så ta inte bort spindelnäten. Det gör även guldögonsländorna som gillar att krypa in i våra fönsterkarmar, därför är det bra om de får leva. Annars kan du bara spruta med stark vattenstråle så flyger blad-lössen all världens väg.

RÅDJUR
Älskar tulpanknoppar. Här behövs ett två meter högt rådjursnät, de hoppar gärna över om något är begärligt. Eller blanda blodmjöl med vatten och ammoniak och sätt en bit oasis, som suger åt sig det, på en pinne i samma höjd som växterna. Den lukten gillar de inte, inte heller vitlöksvatten. Annars kan du skicka hunden eller gubben att pinka revir, då får växterna näring och det spolas mindre i toaletten – en riktig win-win-situation.

SORKAR
Skyddsnät mot gnagare kan sättas under rötterna på fruktträdet. Lägg nätet i gropen, sätt i rotklumpen och vik upp nätet mot stammen. Stamskydd skyddar också mot att sork och harar orsakar så kallade ringbarkning vilket gör att allt ovanför dör när saven inte längre kan stiga uppåt.

FÅGLAR
Förutom bär och frukt äter de gärna upp sådda frön. En fågelskrämma är absolut en idé, eller att täcka över odlingen med fiberduk – inte nät, då fastnar de lätt. Prova också hänga upp gamla cd-skivor som blänker eller silvriga remsor.

GRÄVLINGAR
De skiljer sig på så vis att de i första hand ger skada i husgrunder och gräver latrinhål så att det luktar illa. Men de sträcker sig efter ett och annat bär. Det viktigaste är som vanligt att förebygga. Förslut komposter, plocka upp fallfrukt och sätt spännband runt soptunnan. Har du motionerat? Gnugga av dig på en tygbit och sätt upp, de gillar inte starka lukter som svett eller urin.

Publicerat