Utställning

Märit målar, och målar över

– Ibland går det lite väl snabbt och det finns gånger då jag ångrar att jag målat över en bild.Det säger Märit Olsson som nu ställer ut hos La Verite på Storgatan 8, och det bjuds på musik under vernissagekvällen.

Märit Olsson har sin ateljé högst upp i Kulturfabriken, en luftig lokal med högt till tak – fylld med färgtuber, penslar, olika föremål som bara står där för att hon gillar dem, och givetvis en massa målningar. Många står klara för den kommande utställningen, några kan fortfarande komma att ändras. Bara för att en målning vid en första anblick ser ut att vara färdig så innebär det inte att Märit lämnar den ifred.

– Jag vänder och vrider på duken väldigt många gånger innan den kanske är klar. Rätt som det är blir den övermålad och en ny bild tar form, berättar hon och förklarar att utställningen vuxit fram eftersom hon hade en hel massa bilder som behövde visas upp.
– Jag hade också en del målningar som jag inte mådde bra av att se så jag började måla över dem. Det är trevligt att ibland kunna utnyttja det som ligger under. En del har gått fort och andra har jag hållit på länge med att ändra, och ändra igen.

När Märit målar går det oftast ganska snabbt på duken, men processen inne i hennes huvud kan däremot vara lång. Det hon nu kommer att visa upp hos La Verite är en mix av hennes välbekanta ansikten och ett närmast abstrakt landskapsmåleri, där detaljer skalats av. I stället är det färgerna och linjerna som hon lägger största vikten vid.
– Ibland har jag faktiskt tänkt att jag skulle sluta upp att måla. Jag har en så trevlig trädgård hemma där jag skapar mycket. Samtidigt älskar jag att måla så jag fortsätter nog. Jag har också tänkt att jag kanske kan göra något med målningarna hemma i min trädgård någon gång.

Utställningen pågår 14 till 25 maj och Märit kommer att vara på plats hos La Verite måndag till fredag mellan 10 och 16. Vernissage blir det nu på lördag 14 maj mellan 17 och 20, och då bjuds det på både konst och musik. En musikkväll som blir en ren familjeangelägenhet. Märits man Jonny Eriksson bjuder på folkmusik tillsammans med Jonnys bror, riksspelmannen Anders Eriksson och hans hustru Maja. Dessutom blir det klassisk gitarr med Märits bror Östen Olsson. Konst och musik i garanterat fin samklang.

Publicerat