Övrigt

Po Tidholm två gånger om

Torsdag 31 mars föreläser Po Tidholm på Örnsköldsviks Senioruniversitet och samma dag samtalar han om svenskt skogsbruk på Örnsköldsviks Folkhögskola.

Po Tidholm är en av Sveriges mest uppskattade journalister och kulturkritiker. Torsdag 31 mars föreläser han hos Örnsköldsviks Senioruniversitet och senare samma dag samtalar han om svenskt skogsbruk när FN-föreningen visar dokumentärfilmen ”Om skogen” på Örnsköldsviks Folkhögskola.

I sin bok "Norrland" har Po Tidholm samlat sina viktigaste essäer, reportage och krönikor om Norrland. Han berättar historien om en landsända som sällan får existera för sin egen skull utan som fått finna sig i att vara den moderna nationens råvaruhamn och exotiska projektionsyta.

Örnsköldsviks Senioruniversitet har bjudit in Po Tidholm till Pingstkyrkan där han klockan 13 föreläser under rubriken ”Norrland – en landsända i förvandling”. Kolonisation, råvaruexploatering, avfolkning, vikande skatteunderlag och en identitet som tar stryk av den urbana normen låter kanske som ämnen som gör att man kan hålla sig för skratt. Men Po Tidholm berättar engagerat, roligt och vasst om hur vi hamnat där vi är nu, och hur det kommer sig att det är så tyst om allt som händer i Norrland – alltså i 58 % av Sverige.

FN-föreningens visning av Peter Magnussons dokumentär ”Om skogen” sker på Örnsköldsviks Folkhögskola klockan 18 och där kommer Po Tidholm att delta i ett samtal om svenskt skogsbruk och hotet mot biologisk mångfald och klimatet. Filmen beskriver hur nästan alla av Sveriges naturskogar försvunnit, och att det idag bara återstår en mindre del av det ursprungliga skogslandskapet.

 

 

Publicerat