Nyheter/Reportage

Fortsatt stort engagemang

Hoppets Stjärna jobbar oförtrutet vidare med att hjälpa befolkningen i Ukraina. Bakom sluter ett helt Örnsköldsvik upp.

Kampanjerna från Örnsköldsviks lokala hjälporganisationer Ukraina-hjälpen Filippus och Hoppets Stjärna fortsätter få ett enormt gensvar – exemplen på privatpersoner och företag som vill hjälpa krigets offer i Ukraina blir bara fler och fler.
– Det är väldigt starkt, säger Hoppets Stjärnas Lennart Eriksson om engagemanget för deras aktion ”Hopp till Ukraina”.
Förutom att ta hand om flyktingar på plats i Rumänien, där Hoppets Stjärna haft verksamhet sedan 1989, jobbar de just nu för att ta hem de så kallade Tjernobylbarnen som i ett samarbetsprojekt med Barncancersjuk-huset i Kiev under 90-talet deltog på organisationens läger i Kärrsjö. Ett 30-tal kommer snart inkvarteras på Kärrsjögården.
– Lägerledaren Djamal Hamili har åkt ned för att leta efter dem och de första anländer med färjan till Nynäshamn nu på fredag (18 mars), de hämtas upp av Byberg & Nordin. Nu har de fått egna barn. Men vi har många familjer kvar i landet som inte kan ta sig ut. Där måste de ordna mat tidigt på morgnarna och mat kostar pengar, men jag fick just en rörande rapport att vi lyckats få in pengar på flera av deras konton. Då kan de också köpa medicin.
Lennart beskriver händelseutvecklingen i Ukraina som ofattbar.
– Jag har varit där så många gånger och känner nationen, det finns så mycket vackert och folket är så vänliga. Jag trodde aldrig att detta skulle bli verklighet, det är en chock. Och på ett sätt en personlig förolämpning mot vår familj; Tjernobylbarnen är vår familj, vi har känt dem sedan de var små barn. Det ger en drivkraft att göra allt vi kan, jag hoppas av hela mitt hjärta att denna väpnade konflikt snart är över.
Under tiden fortsätter hjälpsändningarna. Förnödenheter nedkörda till gränsen i två lastbilar från Örnfrakt har i Hoppets Stjärnas regi anlänt i Kiev och i början på nästa vecka går den tredje. Behoven är desamma; bland annat behövs filtar, madrasser, mat och hygienartiklar.
– Och mer bröd. Polarbröd skänkte ett tjugotal pallar, i går kväll fick vi höra att just polarbrödet var oerhört uppskattat – de vill gärna ha mer. Kläder tar vi bara med i mån av plats. 

Så hjälper Ö-vik till!
Här följer ett axplock av insatser som 7an fått kännedom om: 
Ulf Strinnholm, ägare och vd på Lättelement AB, skänker 100 000 kr och utmanar andra lokala företag att matcha honom – vilket Patrik von Ahn, vd på Ovinge Ingenjörsbyrå AB, hörsammat och skänker 50 000 kr.

Nyfosa upplåter sin lagerlokal på Sjögatan 5 åt Hoppets Stjärnas insamling. 

Peter Kassman på Ica Östra Livs bidrar med livsmedel och utmanar 40 ICA-butiker i norra Sverige att göra detsamma. 

Scandic Hotell skänker flera kubik välling, blöjor, papper och hygienartiklar. 

Friluftsfrämjandets skänker ett militärtält med kamin, Sekab 30 4-litersdunkar med handsprit, Sidensjö Sparbank bidrar med pengar, ÖIB vigde sin enkronasmatch till kampanjen ”Hopp till Ukraina" som även ÖKK och Lumberjacks stöttar.

Vill du också bidra? 
HOPPETS STJÄRNA: Swisha din gåva, märkt "Ukraina", till 900 25 36
UKRAINAHJÄLPEN FILIPPUS: Swish 123 00 68 205, bankgiro 5036-3886

Publicerat