Modo Hockey

Borta bra men hemma bäst

En domsjökille är tillbaka. En riktig hockeynörd som fått uppdraget att göra Modo Hockey till ett stabilt allsvenskt lag med tydliga ambitioner om SHL.­– Det gäller att stå för något som klubb, säger han.

Det är högsommar och i Höga Kusten handlar eventuellt sportsnack om fotbolls-EM och om olympiska spel. Ishockey känns ganska fjärran, men i Modo Hockey pågår bygget och förberedelserna för fullt och vi träffar en samlad och avspänd hemvändare.

Mattias Karlin, 42, är hemma i Örnsköldsvik på riktigt och ska leda laget närmast hjärtat med förhoppningsvis goda resultat.

Som ung var han en oerhört talangfull ishockeyspelare som tidigt spåddes en lysande karriär. Han började i klubben redan som sexåring och i Modo Hockey blev det fyra seniorsäsonger i dåvarande Elitserien, innan äventyret fortsatte i Boston Bruins organisation.

En knäskada tvingade honom att så småningom avsluta karriären. Därefter har han satsat på en tränarkarriär och han har bland andra coachat KB 65, Örnsköldsvik HF, Linden i Eskilstuna, Mora och Västervik. Den sistnämnda klubben har han varit trogen i tio säsonger där han varit mycket delaktig i klubbens resa från division 2 till Allsvenskan.

Nu är uppdraget att göra Modo Hockey stabilare.

­– Kontinuitet är viktigt både då det gäller spelare och ledare och ett av det allra viktigaste är att sätta attityder och vara överens om hur vi ska bete oss mot varandra. Och i spelet måste vi bli stabila innan vi kan förvänta oss att kunna utföra stordåd. Självklart tackar vi inte nej till att omedelbart gå upp i SHL, men vi måste se det över tid och låta det ta tid, säger Mattias och fortsätter:

­– Vi kommer att förlora hockeymatcher även i vinter. Men inte utan att ha jobbat stenhårt och gjort en bra arbetsinsats.

Han är fast besluten om att i sin tränargärning göra laget bättre ju längre tiden går. Tålamod krävs, men att inte ha SHL som en målsättning tycker Mattias är tjänstefel. Dit är självklart siktet, även om det kan ta en stund.

– Som sagt; vi tackar så klart inte nej om det inträffar på en gång. Men det är inget vi i det här läget räknar med.

Mattias Karlin njuter av att vara tillbaka i moderklubben och nu står han i båset han drömde om när tränarkarriären inleddes. Han är väl medvetet om hur svårt det är att bli profet i sin egen hemstad. Men att han delar synen på ishockey med sportchefen Henrik Gradin är ett gott tecken och tillsammans med övriga ska den duon jobba hårt med lagets gemensamma attityder och hur gruppen ska förhålla sig till ett flertal utmaningar.

– Jag stortrivs redan och det var en härlig känsla att få komma hem till Modo. Jag ska göra allt jag kan för att nå positiva resultat med det här gänget och alla ska bli fullt på det klara över vad som krävs för att vi ska nå dit. l

 

Namn: Mattias Karlin.

Ålder: 42 år.

Familj: Sambo med Camilla, döttrarna Isadora, 7, och Selina, 4.

Bor: I fritidshus vid Bäckfjärden och i lägenhet i centrala Örnsköldsvik.

Aktuell: Ny tränare med treårskontrakt i Modo Hockey.

Publicerat