Nyheter/Reportage

Pokémon Go på riktigt

Varför leta fiktiva djur när det finns riktiga? Tidigare örnsköldsviksbon Anna-Karin Bergkvist har tillsammans med sin sambo Daniel Eriksson i det gemensamma företaget utvecklat appen Biologg, som uppmuntrar användaren till naturbesök och att lära sig mer om växter, insekter och djur.

Precis som det omåttligt populära Pokémon Go handlar det om att på ett roligt sätt hitta, fånga och dela med sig av sina fynd samtidigt som du i exempelvis arten Fåglar går upp i ”level”. Snart kan du som användare – appen används över hela Sverige – också vara till nytta för forskare när dina fynd till hösten rapporteras in till SLU Artdatabanken. 
– Sedan starten 2019 har det samlats in 50 000 fynd. Det kommer kunna användas till naturvårdsinsatser och studier om exempelvis invasiva och utrotade arter. Vi har inte gjort alltför mycket reklam men fått mycket positiv feedback. Det känns jättekul att göra något som får folk att komma ut i naturen och samtidigt är till nytta, säger Anna-Karin Bergkvist som också planerar utveckla appen för att samarbeta med, och lättare kunna användas av, skolor, kommuner och landsting. 

 

Publicerat