Nyheter/Reportage

Miljöprisvinnare

Lenas odlingar och Thomas Birkö blev 2020 års vinnare av Örnsköldsviks kommuns och 7ans miljöpris; MiljÖrnen.
– Jätteroligt. Tack så mycket för uppskattningen, sa den mångårige fågelkännaren Thomas Birkö.

Normalt brukar miljöpriset delas ut i samband med ett sammanträde i kommunfullmäktige. Men i pandemins spår sker dessa möten digitalt så det fick i stället bli en något annorlunda ceremoni i Kronan; på den stora, fyrkantiga och gröna mattan i entréplanet.
Kenneth Grönfelt blåste fanfarer och Lena Nyholm respektive Thomas Birkö fick blommor, prischeckar och diplom av kommunfullmäktiges 1:e vice ordförande; Jan-Olov Häggström. Och vinnarna fick, som traditionen bjuder, inte minst en vacker tavla som eleverna i årskurs tre på Örnsköldskolan skapat.
Priset delas varje år ut i två kategorier; till enskilda personer, organisationer eller föreningar samt till ett företag som bidragit till hållbar utveckling och inspirerat andra att förbättra miljön, minska energiåtgången eller annan positiv utveckling på miljö-området.
Med en check på vardera tre tusen kronor valde Lena Nyholm att skänka pengarna till föreningen Sesam som arbetar med beskydd av kulturväxter och Thomas Birkö skickade sina slantar vidare till organisationen Skydda Skogen.

Lenas odlingar motivering:
”Med stort engagemang och en fast förhoppning om att förverkliga drömmen om kravmärkt har Lena Nyholm visat, såväl sig själv som omvärlden, att man kan gräva där man står. Det vill säga att man odlar på friland, äta efter säsong och inte slänga någon mat. Hon lever verkligen som hon lär, har en tydlig miljömedvetenhet i allt hon gör, vilket genomsyrat företaget och inspirerat många. Resan från trädgårdsland till flera hektar arrenderad mark, och med allt vad det innebär, gör företaget till en värdig vinnare av 2020 års miljöpris.”

Thomas Birkö motivering:
”Här handlar det om en sann fågelvän i ordets rätta bemärkelse. Alla ö-viksbor med minsta intresse för ornitologi har under en följd av år lärt sig vem Thomas Birkö är och fått vetskap om vad han uträttat för att bidra till viktig folkbildning och för att stärka det svenska fågelskyddet. Thomas har sedan länge gjort sig förtjänt av utmärkelsen, vilket gör medlemmarna i juryn än mer övertygade om att priset för 2020 är fullt berättigat.”

 

Publicerat