Mat & dryck

Julsmak av Örnsköldsvik

Låt ditt julbord få en touch av Örnsköldsvik i år! Här bjuder fem av våra lokala krögare på sina egna smarriga recept inför julhelgen. Visst börjar man längta till den 24:e?

 

Älgköttbullar

Den populära köttbullen hamnade faktiskt inte på vårt julbord förrän 1970. Något som är snäppet bättre är älgköttbullar, tycker Carina Hedlund på Public, som generöst nog delar med sig av ett gammalt släktrecept! Kryddpeppar och kryddnejlika ger en julig, härlig smak.

Ingredienser:
1 kg älgfärs
2 gula lökar
2 vitlöksklyftor
2 dl grädde
2 ägg
1-1,5 dl ströbröd
1 tsk vitpeppar
2 tsk salt
1 msk kryddpeppar
2 tsk mald kryddnejlika

Gör så här:
Riv löken (eller i mixer om barnen inte gillar lökbitar) och blanda alla ingredienser. Ställ i kylen 20 minuter. Rulla lagom stora köttbullar och förstek i panna med smör. Lägg över på plåt och kör i ungen på 150 grader i cirka 20 minuter.


Slarvsylta istället för rullsylta

Vad vi svenskar väljer att duka fram på julbordet skiljer sig åt beroende på var vi bor. Julostkakan kan varken smålänningar eller östgötar tänka sig vara utan medan vi norrlänningar gärna smaskar i oss en sylta. Linnea & Peter bjuder 7ans läsare på deras egen variant döpt till ”Slarvsylta i stället för rullsylta”, som också kan inmundigas under uppesittarkvällen, julfrukosten eller vickningen.

För fyra personer behöver du inhandla:
Cirka 800 gram fläsklägg, rimmat
1 gul lök, delad
1 lagerblad
3 st kryddpepparkorn
2 st nejlikor
1 msk fänkålsfrön
Vatten så att det täcker
1/2 silverlök, fint strimlad
50 gram smör
1 msk blandande blötlagda senapsfrön
1 tsk kummin
1 msk äppelcidervinäger
Nedreducerad fläskbuljong
Salt & svartpeppar
(extra smör till servering)

Gör så här:
Koka lägget tillsammans med den gula löken, lagerblad, fänkålsfrön, kryddpeppar & nejlikan tills köttet lossnar från benet. Sila av buljongen & reducera till önskad smak. Plocka köttet fint.
Värm köttet tillsammans med souterad strimlad silverlök, senapsfrön, kummin & äppelcidervinäger, smaksätt med buljong, salta & peppra vid behov. Avsluta med att röra i smöret.
Ät varm tillsammans med god valfri senap (vi väljer en söt-stark), en rejäl klick saltat smör & ett gott mjukt tunnbröd (typ lyxigt ”Vitbrö” bakat i vedugn i bagarstuga i Mellansel som vi fräckt bett om att få från fina vänner). Bon Apetit!

Glöggmartini

Glögg sägs sedan medeltiden ha druckits året om som en värmande dryck, med kryddor som gjorde sitt för att förbättra ett undermåligt vin. Som juldryck omnämndes den först i slutet av 1800-talet. Direkt från Lina och bardisken på The Chef By The Sea kommer här, år 2020, ett mer fashionabelt glöggrecept.

Börja med att koka ihop detta:
1dl socker
1dl vatten
1,5 flaska vitt vin
1 msk kardemumma
2 kanelstänger
Några stjärnanis

Sedan, berättar Lina:
När det gosat ihop sig och svalnat blandar du 10 cl glögg med 2 cl citron och 3 cl gin av valfri sort. Servera glöggen i martiniglas och dekorera med en bit apelsinskal, kanske en kanelstång eller stjärnanis!

Julpastej

1500-talet var pastejernas storhetstid. De skapades av särskilda pastegbagare och pastejbagarskrån hittades i majoriteten av europas storstäder. På vår egen Ulvön har vi hotell- och kökschefen Tobias Andersson, vars leverpastej passar perfekt på julbordet. På sitt Ulvö-vis gör han den skivbar och lite grövre för att kunna tävla med julens många andra smaker. Och precis som många av oss andra tar han gärna en liten pastejmacka på kvällskvisten. ”Min favorit är att ta ett par skivor på rågtunnbröd och lite inlagd gurka, rå lök och björksirap”, berättar han.

För att göra leverpastej à la Ulvön behöver du:
300 gr finmald bland färs
200 gr lever
1 matjessillfilé
2 ägg
3 dl grädde
1 dl potatismjöl
12 gr salt
2 gr svartpeppar
2 gr grönpeppar
2 msk svartvinbärsgelé

Gör så här:
Mal färs, lever och matjessillen på köttkvarnens finaste skiva. Mixa färsen i matberedaren med äggen och allt utom grädden. När smeten har gått ihop sig; mata ner grädden medan maskinen går för fullt – men inte för länge, bara så att grädden binder sig i färsen. Ta en lätt fuktad brödform och kläd med plastfilm, se till att den tål minst 120 grader. Fyll formen och baka den i ugnen på 120 grader till 64 grader i kärntemperatur!

Juliga brysselkål

En riktig klassiker som smakar bra tillsammans med det mesta av den övriga julmaten! Hemma på Richard Sångkocks eget julbord är de en självklarhet och när han tar fram sin stekpanna väljer han att göra dem så här:
Stek de ansade små brysselkålen i smör. Pudra över paprikapulver, mald kryddnejlika, mald kanel och salt och stek dem ordentligt för fin färg. Slå på en deciliter glögg och låt det koka in. Ringla därefter över honung efter smak. Klart! Funkar lika bra varma som kalla.

 

Publicerat