Sport & Fritid

Karateläger i Husum

Den som vill efterlikna Karate Kid blir oftast besviken – för Shotokan karate i Örnsköldsvik handlar träningarna om disciplin, gemenskap och glädje.
Förra helgen gästades klubben av ett inom kampsporten riktigt stjärnskott.

– Ichi! Ni! San!
För ett otränat öra låter det – faktiskt helt korrekt – som rena japanskan när Sandy Rantzow räknar i takt med de olika kroppsrörelserna. För varje kommando växlar en ställning till en annan och när 20 personer gör det tillsammans ser det imponerande ut.
– Ni måste hitta känslan, öka lite!
De vitklädda deltagarna hörsammar snabbt och lägger in ytterligare en växel – 1-2-3 – vilket uppenbarligen faller i god jord. 
– Mycket bättre. 

Det är lördag och karateläger för Shotokan Karate, Örnsköldsviksklubben bildad 1984 och med ett 40-tal medlemmar. Vanligen inhysta i Park- och Nolaskolans lokaler uppehåller sig denna helg flertalet av dem, för tillfället mixade med systerklubbar från Umeå och Skellefteå, i Husums sporthall för att träna tillsammans med en för lägret celeber gäst: Sandy Rantzow, som rönt stora framgångar inom den japanska kampsporten. På meritlistan återfinns både VM-, EM-, SM- och JSM-guldmedaljer.
– Att hon kommer hit är stort för oss, inte minst betyder det mycket för våra tjejer, säger klubbtränaren Magnus Tjällström apropå att det annars oftast är killar som syns längst upp på prispallarna.
I Örnsköldsvik är det dock för tillfället övervägande tjejer i klubben. 
– Oavsett är det bra att alla får se att det går att komma långt inom sporten. Vi för-söker få hit en gästtränare med högre grad varje år. Just Sandy är jätteduktig, det var många fler som ville komma hit bara för att titta, men vi har varit tvungna att säga nej på grund av coronan, säger Gunilla Kihl, ordförande.

Shotokan Karate beskriver hon som en förhållandevis liten klubb med tät samman-hållning. Här tränar flickor och pojkar till-sammans från 7 år och uppåt, vilket gör att konstellationer med syskon eller föräldrar och barn är vanliga. 48-årige Ronnie Sjöblom har exempelvis med sig både son och dotter på träningarna, 2-3 gånger i veckan
– Det är ett fruktansvärt privilegium, konstaterar Ronnie som även gör sina barn följe till tävlingar, då oftast i Gävle och till Japan Karate Association-cupen, JKA.
Under den bedöms kunskaperna i kata; rörelsemönster som utförs utan motståndare, och den mer slag- och sparkorienterade formen kumite som tillåter lättare kontakt. Men det är i den förstämnda karatens grunder hittas. 
– Karate handlar mycket om disciplin och budo-etikett, som meditation och att exempelvis buga för varandra och tränaren, säger Magnus om den filosofi som genomsyrar sporten. Det är inte alla kampsporter som applicerar budon, men inom karaten läggs det stor vikt vid den. Den är nästan militärisk.
– Föräldrar säger ofta att de märker hur deras småbusiga och spralliga barn älskar den delen, med disciplin och rutiner, säger Gunilla. 
Hur är det då med de som bara vill vara Karate Kid?
– De brukar bli besvikna, säger Ronnie och skrattar. När de filmerna kom tok-exploderade karaten i hela världen. Men när de märker att det inte bara är slag och sparkar, höga skrik och coola hopp, då hoppar de av rätt fort. 

De närmsta framtidsplanerna för klubben innefattar bland annat ett lokalt ungdomsläger från 13 år och uppåt. Gunilla Kihl välkomnar nya deltagare med öppen famn. 
– Vi vill jättegärna att fler ska förstå hur roligt det är och hur bra träning karaten ger. Du tränar efter egen förmåga och vi är ingen materialsport så kostnaderna är låga. Nyfikna är alltid välkomna att bara kika förbi på någon av våra träningar. 

Publicerat