Hus & Trädgård

Traditionellt timmerhusbygge

I lilla Grindnäset utanför Sidensjö byggs just nu en fjällstuga som ska få sitt hem i Marsliden. Ett timmerhus som utstrålar såväl kvalitet som genuint hantverk – dessutom luktar det ju så gott.

Timrade hus är på väg tillbaka igen. En anledning är förstås att miljömedvetenheten ökar, och intresset för hantverksskickligheten hos Träkultur i Grindnäset är stort.
– Folk har börjat lessna på mögelhus med en massa plast och gullfiber. Miljötänket kommer tillbaka och folk vill ha hus som håller i flera hundra år. Man får en sundare boendemiljö när man bygger med trämaterial, säger timmermannen Marcus Lindgren.
Träkultur åtar sig både nyproduktion samt timmerlagning och byggnadsvård. Gamla timmerhus kan drabbas av sättningar och rötskador, men de allra flesta går att rädda.
– Vi riktar gamla lagårdar och byter ut skadade delar mot friskt virke. Vi lyfter med luftkuddar och en vanlig garagekompressor, ett betydligt säkrare sätt än med enbart domkrafter. Det finns också en antikvarisk aspekt, det gäller att byta ut så lite som möjligt men ändå få det att fungera och hålla – det handlar om byggnadsvård. 
Marcus får ofta frågan hur svårt det är att själv byta en stock i ett timmerhus. 
– Inget är svårt när man kan det så vi brukar rekommendera att gå en timringskurs för att få förståelse för principerna i timring.
Därför arrangerar Träkultur egna kurser, i både timring och sågning – med de sågar de själva använder från samarbetspartnern Logosol i Härnösand. Men just nu under rådande omständigheter med coronapandemin ligger de lågt med kurserna.
– Vi hoppas förstås på att kunna sätta i gång så snart som möjligt igen. Det roligaste vi vet är att hålla kurser. Vi är just nu på väg att bygga upp kurser digitalt, men det svåra blir att förklara ett fysiskt hantverk på ett bra sätt genom en skärm. Redan nu är vi rätt aktiva med livesändningar när vi bygger och restaurerar, det finns ett stort intresse att titta på när vi jobbar. Folk har kanske haft mycket fritid nu under pandemin, säger Marcus och ler.

Marcus har drivit företaget sedan 2001 och de senaste tre och ett halvt åren har han kollegan Torbjörn Karlsson vid sin sida.
– Som det ser ut nu skulle vi kunna hålla ytterligare två personer sysselsatta, men det är svårt att hitta de som har den kompetens vi efterfrågar.
Den 94 kvadratmeter stora fjällstugan, med yttermåtten 12x10 meter som just nu byggs i Grindnäset är den största hittills i företagets historia. Den tar cirka tre månader att bygga, sedan plockas huset ned stock för stock innan transporten till Marsliden där den byggs upp igen.
– Varje stock får ett namn och nummer, så egentligen skulle vem som helst kunna sätta ihop stugan. När vi sätter ihop den drevar vi med lin, eller på traditionellt sätt med mossa, och varje stock hyvlas till på plats.
När 7an besöker Grindnäset har Marcus och Torbjörn hunnit lägga åtta varv stockar, vilket innebär att de snart ”börjar om” igen.
– När vi gjort det nionde varvet plockar vi ned allt och lägger det nionde på marken och fortsätter bygga därifrån, då slipper vi lyfta stockarna så högt, säger Marcus som verkligen njuter av sitt arbete.
– Trä är ett fantastiskt material att jobba med, det är rent och luktar gott.

 

Publicerat