Motor

Nya hjul för Rolf och Acke

”Nu ska vi åka Trike”! Acke spetsar öronen och gör ett snabbt skutt upp till lådan på den gulsvarta motorcykeln. Örnsköldsviks mest hojälskande hund har precis fått en ny fartmaskin att njuta av: husse Rolf Erikssons helrenoverade VW Trike.

Sedan Rolf Eriksson, 68, för fem år sedan gick hem från jobbet på BAE Systems har han hunnit pyssla en hel del i garaget hemma i Salmostaden. Förutom renoveringen av en Bubbla och en sidovagnsmotorcykel av märket Ural, som 7an skrivit om tidigare och som under Melodifestivalen kördes fram på Fjällrävens scen av självaste Dolph Lundgren (ja, autografen sitter fortfarande kvar), och ihopsnickrandet av en fjärrstyrd miniatyrbandvagn i bästa BAE-imitation strålar numera ett trehjuligt kraftpaket från 2001 i kapp med solen på hans bakgård. Den i Örnsköldsvik relativt ovanliga motorcykeltypen införskaffades i februari, besiktad och körklar, för att fort plockas sönder, putsas till och sättas ihop igen. En bit in i juni var den – så gott som – färdigrestaurerad. 
– Det är bara lite kvar att göra, framhjulets bokstavsmönster ska exempelvis målas vitt, säger Rolf Eriksson som sin pensionärsstatus till trots aldrig skulle komma på tanken att bara slå sig ner för att göra ingenting.
Den tidigare roströda färgen har lackats om till gult och svart. Nya backspeglar och en ny strålkastare har kommit till. Även ett helt nytt styre. Och eftersom det inte fanns någon handbroms såg Rolf till att ordna även med det; som bland annat gammal montör är han god vän med både svarv-, svets- och borrmaskinerna i garaget. 
– Jag är jättenöjd, den är riktigt skön att köra. Man sitter inte rakt som på Uralen och så är den mer stadig, säger Rolf belåtet och sträcker fram armarna i en demonstrationspose.

En annan som njuter av VW Triken är Rolfs tioåriga border collie Acke som ända sedan valpben älskat att göra husse sällskap på vägarna. Med åren har han faktiskt hunnit bli lite av en kändis i Örnsköldsvik.
– När vi går ut som vanligt och möter folk händer det ofta att någon säger: Visst är det där hunden som brukar åka motorcykel?
Ackes entusiasm för motorlivet är bevisligen stor; när Rolf dirigerar honom – ”Acke, nu ska vi åka Ural! – nu ska vi åka Trike!” – hoppar han gladeligen snabbt upp till rätt fordon. Inför fotograferingen spänner Rolf fast honom i den senare. 
– Acke ska alltid med, så är det. Det bästa han vet är att åka bil och bike, säger Rolf och tar på sig sin specialgjorda mc-jacka vars rygg täcks av ett stort porträtt.
På en dödskalle eller annat sedvanligt motorcykelmotiv?
Nej, nej. Till den är det – naturligtvis – Acke som fått sitta modell.

Fakta
Eftersom triken är trehjulig kan den, oavsett om den är registrerad som bil eller mc, köras på A- eller B-kort.
Motor: VW 1600 cc, 50hkr
Växellåda: 4-växlad med back
Tjänstevikt: 420 kg
Max lastvikt: 140 kg
Totalvikt: 560 kg

 

Publicerat