Mat & dryck

Saftig sik på Ulvövis

Nyrökt sik är bäst på Ulvön, sjunger Björn Afzelius i ”Odyssevs”.
Grillad går minst lika bra.
– Den bara smälter i munnen, säger Linn Madsen, Ulvöbyn Café & Bistro.

I rökt form är den en riktigt klassiker och något av ett måste för den som befinner sig på en skärgårdsö i semestertid. Även för den på fastlandet, så klart. För siken, Ångermanlands landskapsfisk, hör definitivt sommaren till.
Och den tål att varieras. 
– Grillad blir den väldigt ren i sin karaktär, mer som kokt, vit fisk. Det här är en lätt och sommarfräsch rätt, kommenterar Linn Madsen och lägger ett knippe sparris på sin japanska bordsgrill på bakgården till Ulvönbyn Café & Bistro där hon gör sin åttonde sommar.
På bänken ligger några citroner uppskurna i halvor och väntar på sin tur. Tillsammans med ångkokt potatis, kall sås, skirat smör och en somrig sallad utgör de snart en alldeles förträfflig måltid för både ögon och smaklökar.
Sist lägger Linn på siken, rensade på inälvor men fortfarande hela, i så kallade fiskhalster för att få prydliga grillränder. Det fräser till rejält och innertemperaturen börjar sakta klättra till de rekommenderade 55 graderna. 
– En hel fisk är lättare att hantera, det blir som ett paket i sig, för mig faller filéer bara sönder. 
Att grilla hela fiskar är lätt, det handlar mest om att våga eftersom det är lite pill efteråt, menar Linn. Då skinnet ska bort och köttet rensas från benen. Linn är dock van; som dotter till restaurangprofilen Ruben Madsen har hon gjort det otaliga gånger. Det som nu är Ulvöbyn var tidigare Café Måsen där Linn började jobba redan som 14-åring. I dag är det hon som chefar.
– Det har varit en lång resa och utmanande att gå från café till restaurang. Nu har vi hittat dit där vi vill vara; en personlig restaurang med bra mat. Nu är läget att förvalta det vi byggt upp, säger Linn och tar bort fiskarna från grillen.
– Jag tycker om känslan när det släpper från benen. Åh, så fint, säger hon glatt medan hon petar bort köttet med gaffel.
Som kronan på verket bjuder Linn även på Ulvöbyns paradrätt till förrätt – en smarrig västerbottenbrulée. Som en extra bonus till 7ans läsare hittar ni recept här nedanför.

Vill du pröva dig på Linns grillade sik? Det här behöver du:

Marinera fisken
2 rensade sikar 
3 dl olivoljan
1 klyfta hackad vitlök
Hackad dragonn
Hackad myntan
Salt/peppar(går att göra på det gröna man har över eller gillar)Grilla

Dill- & mynta-sås
4 dl crème fraiche
Rejält med hackad färsk dill
Färsk mynta efter smak och tycke
3 msk flytande honung
En halv pressad citron

Sommarsallad
Salladsort efter smak och tycke (Linn använde ruccola och lollo rosso)
Grillad färsk sparris
Olivolja (ringla över)
Salt/peppar
Toppa med mynta
2 citroner delas och grillas på grillen. Svenskt smör skiras innan servering. Potatisen kokas och sprids över hackad dill. ”Jag älskar dill”, kommenterar Linn. 

Västerbotten-brulée (6-7 formar)
Direkt ner i kastrull:
5 äggulor
5 dl grädde
1 dl mjölk
100 gr riven Västerbottensostsalt/peppar
Värm blandningen tills osten smält. Häll den i små portionsformar, lägg dem i vattenbad. Sedan i ugn 2 timmar i 95 grader. Till bruléer serverar Ulvöbyn enbärsgravad ren, men det går bra med löjrom/sikrom eller annat salt tillbehör. 

TIPS! Att peta bort fiskköttet från benen är lite pillrigt. För en mer social tillställning, ställ fram siken ofiléad och låt middagsgästerna ”go nuts”, tipsar Linn Madsen.

Publicerat