Friluftsliv

Barnvänlig vandring

Små ben orkar ofta mer än vuxna tror. När barnen får välja blir vandringen ett äventyr fullt av fantasi och upptäckarglädje.

– När du vandrar med barn är det viktigaste att alla har roligt, säger Zabina Ragnarsson. Avståndet har ingen betydelse och det måste få ta sin tid, att komma ut är huvudsaken.
Zabina leder barngrupper hos Friluftsfrämjandet och är själv uppvuxen med friluftsliv. För henne är det självklart att hela familjen följer med när det är dags att ge sig ut på vandring.
– Med barnen upplever du naturen två gånger, först på ditt eget sätt och sedan genom dem. När barnen är med missar ingen den jättestora myrstacken och med deras fantasi är det inte ett berg vi bestiger utan trollets tak vi går upp på.
Favoritäventyret gör familjen direkt från hemmet i Köpmanholmen. Därifrån kan mamma Zabina, pappa Jörgen, Hector, 6 år, Atlas, 3 år och berner sennenhunden Selma gå rakt ut i skogen till målet som ofta är Stortjärn. Ett annat favoritmål är att gå till de nio vindskydden som byggts på olika platser i Höga Kusten i projektet Arknat. Där är avstånden lagom långa att gå och det finns ett mål som ska upptäckas.
– Vi har besökt alla utom två. Värnsberget testade vi i våras men en snöstorm fick oss att vända. Det och vindskyddet vid Höga Kusten-bron kommer vi att vandra till i sommar. Vi gör dagsvandringar med barnen men ofta frågar de om vi inte kan sova över i vindskydden. De har fina minnen från 2018 då vi var ute en hel vecka i Åre och sov i tält.

Fem tips från Zabina

  • Förbered barnen innan och beskriv vad ni ska göra. Kalla det äventyr i stället för vandring. Sätt inga tider och boka ingenting efteråt. Låt det ta den tid det tar. 
  • Bärstolen är vårt bästa hjälpmedel, där kan de minsta vila en stund och det går att packa i den. Låt barnen bära egna väskor med en vattenflaska i så känner de sig delaktiga.
  • Kläder för alla väder är bra att ha med. Vindjackan är skön att ta med även om vädret ser ut att bli bra. Sätt plastpåsar på små fötter och ta med extra sockar. Vatten är fascinerande och det är aldrig roligt att gå med blöta fötter.
  • Packa med mycket att äta. Vi kallar det stannafika och låter barnen vara med och välja och förbereda. Pannkaka är bra, olika ”cups” som man häller varmt vatten i och matiga mackor, frukt och choklad. Barn behöver fler stopp och mer mat än vuxna.
  • Motivera barnen längs vägen och ha några lekar på lut. Följa John är bra och att söka efter saker i naturen som formar bokstäver och siffror. Låt barnen visa vägen, via markeringar eller med karta om det finns. 

Tips på vandringsstigar för barn:

  • Sagavägens Sagostigar
    Längs Sagavägen finns stigar med sagotema vid några av rastplatserna. Skyltar med text, målningar och skulpturer berättar sagor med ursprung i lokala sägner och folktro. Du hittar dem bland annat i Myckelgensjö, vid hembygdsgården i Bredbyn och vid Rättargården i Moliden.
  • Skattjakten i Örnsköldsvik
    Gå på skattjakt genom Örnparken och Museiparken där frågor finns utplacerade. Kartan till skattjakten finns att hämta på Arkenbiblioteket, hos Örnsköldsviks Museum & konsthall och (när dessa är stängda) även på Hemköp Stora Torget. Skattjakten pågår t.o.m. 15 augusti.
  • Herrgårdsparken
    KöpmanholmenVandra på mysiga stigar där småfolk och troll gömmer sig bland allt som växer. Här kombineras orörd natur med anlagd parkmiljö, konst, djurliv och spår av industrihistoria. En spännande upplevelse för både vuxna och barn. 

 

Publicerat