Näringsliv

Framtidens smarta Örnsköldsvik

Industri- och sportstad i all ära, om en handfull år kan det vara IT som gemene man tänker på när Örnsköldsvik kommer på tal. Men först är en uppgift av flera att få lokala IT-företag att synas mer och följaktligen kunna rekrytera fler. En viktig pusselbit är ett kommande hackathon.
– Dit är alla välkomna, inga förkunskaper behövs, säger Ulrica Westin från Komtek.

Örnsköldsvik kan stoltsera med att ha många verksamma it-företag i kommunen – men det är något långt ifrån alla känner till eller tänker på.
Det menar Ulrica Westin, Lukas Hörnkvist och Håkan Gunnarsson från Komtek och Övik Energi som, mot bakgrund av att branschorganisationen IT- och Telekomföretagen spår att det år 2022 behövs 70 000 programmerare i Sverige, jobbar för att sätta Ö-vik på kartan som IT-stad och skapa en lokal arena för innovationer och nya idéer.
– Vi sitter med många andra aktörer i kommunens IKT-nätverk (informations och kommunikationsteknik), som initierats för att få Ö-viks företag att växa sig större. Viktigt där har bland annat varit att skapa KY-utbildningar som matchar IT-företagens behov. Sedan har vi funderat på vad som kan göras mer, berättar Ulrica Westin från Komtek.

Svaret kom i höstas i form av ett IT-projekt med Ulrica vid rodret, med fokus på skolan och av Skolverket beviljade medel, i vilket Lukas Hörnkvist som i dag jobbar för Komtek kunde anställas.
– Under hösten träffade jag över 600 elever från låg- till högstadiet för att prata om och visa vad programmering handlar om, säger Lukas. För det är inte bara de som går teknikprogrammet som behöver teknisk kunskap, alla kommer att stöta på digitaliseringens tjänster och system i framtiden.
Av Lukas fick även lärarna en liten grundkurs i programmering. 
– Det är ett jätteviktigt ben för vår vision om Ö-vik som IT-stad, säger Ulrica. Programmering har nyligen lagts till i läro-planen och där behövs fortbildning, det kan vara ganska avancerat. Så i Komteks regi kommer vi fortsätta erbjuda dem det.

Under projektet genomfördes också ett hackathon, programmeringstävling, i vilket Håkan Gunnarsson från Övik Energi var och fortsätter vara en viktig kugge – för i maj anordnas ytterligare ett, och då i större regi. 
– Utan honom hade det inte gått, Övik Energi hade precis jobbat in sin nya plattform IOT Open som vi kunde använda oss av, säger Ulrica. Allt blev superlyckat med fantastiska deltagare, jurymedlemmar och mentorer från kommunen och näringslivet.
Uppdraget för de ungdomar som tävlade var att hitta smarta samhällslösningar med hjälp av sensorer och – unikt i Sverige för ett hackathon – en färdigprogrammerad app. Vanligen kräver tävlingsformen annars kunskaper i att programmera på laptop. 
– Idéer som att effektivisera äldrevården eller göra Höga Kusten-leden mer digital, med ljusinstallationer i Slåttdalsskrevan eller att spåra de som vandrar för att inte tappa bort någon, var jättespännande, säger Håkan Gunnarsson. En av vinnarna var en tjej som gick frisörprogrammet, så det här med stereotyper – glöm det!

Tilltaget har skapat intresse från flera av landets övriga kommuner och blivit omskrivet i branschforum. I maj väntar nu ett mer klassiskt hackathon med ännu fler deltagare.
– Men vi vill fortsätta i samma linje och få med deltagare utan IT-kunskaper att tävla i en innovationsgrupp. Efter att en jury bestämt vilken idé som gör störst samhällsskillnad får programmerarna ta över och spinna vidare. Den här gången får gärna företag eller universitetselever delta med ett lag, det skulle vara roligt.
Vad skulle det betyda för Ö-vik att bli känd som IT-stad?
– Väldigt mycket. Att vi inte har något universitet betyder inte att vi kan vara en utvecklingsbenägen stad på fronten och locka folk från hela Sverige, säger Ulrica. 
– Vi är redan långt framme, ta bara vår automatiserade flygplats, säger Håkan. Att Övik Energis digitala plattform tillåter så många olika format – för det finns mer än wifi och bluetooth – och som vi ligger väldigt långt framme med jämfört med andra kommuner, är också en viktig del för att nå visionen om Ö-vik som IT-stad. Det är bara att välja vilket format som passar bäst för ändamålet. Finns idéerna går det att göra jättemycket, jättelätt.

 

Publicerat