Utställning

Ahlströms trakter

3D-utskrivningar av sin egen kropp, en hudflängd bergsyta med kopplingar till en noshörning, och en gammal barncykel. När Lars Ahlström ställer ut på Örnsköldsviks museum och konsthall bjuds besökaren in till det oväntade.

Mina trakter – det är rubriken på ö-vikskonstnären Lars Ahlströms utställning som har vernissage nu på lördag 14 december klockan 12. Måleriet dominerar och vad ”Mina trakter” syftar på kan man se i de flesta verken.
– Det handlar om Höga Kustens skärgård, berättar Lars, som visar konst som han gjort från 1998 och fram till i dag. 
Ett stort verk är ännu äldre – en avgjutning från en bergsyta som han gjorde på Trysunda 1980.
– Det är en sorts hudflängning av berget kan man säga, säger Lars och förklarar idén bakom konstverket. En lång historia som kortfattat har att göra med djurskinn och en noshörning.
– Jag började jobba på en noshörning och det som fascinerade mig var huden. Strukturen gjorde att jag experimenterade med en teknik där jag använde mig av latexlösning som jag blandade med akrylfärg. 
– När jag fick till det bestämde jag mig för att testa på Trysunda – det är min plats i Höga Kusten. Latexlösningen rollades på berget i flera lager innan jag drog loss det, vilket inte var så lätt. Jag gjorde flera avgjutningar 1979 innan jag fick fram det första lyckade exemplaret. 1980 visste jag var och hur jag skulle jobba så jag bodde i ett armétält på Trysunda under en period.

Resultatet blev flera avgjutningar som bildade utställningen ”Utomhusarbeten”, som först visades 1980 på Centre Culturel Suedios i Paris, därefter 1981 på Kulturhuset i Stockholm, Olle Olsson-Hagalund-gården i Solna, Biennal Bottniska viken i Raumo i Finland och 1982 här på Rådhuset i Örnsköldsvik.
Den stora avgjutningen från Trysunda samsas med några andra väldigt stora målningar, och en rad målningar i litet format. Dessutom visar Lars ett antal 3D-utskrivningar av sig själv. Några i plast med tillhörande citat, exempelvis Tomas Tranströmer: ”Det finns mitt i skogen en glänta som bara kan hittas av den som gått vilse”, och den amerikanska poeten och sångerskan Lydia Lunch som sa: ”If it’s for the money, you’re not doing art. You’re doing commerse”. 
De utskrivna 3D-figurerna finns även i större format i trä.
– Jag har använd träspån som blandats med limlösning, de blir lite sköra så det är därför huvudet ramlat av en av dem – en riktig träskalle, säger Lars och skrattar. Det här är fortfarande på experimentstadiet och jag håller på med ett försök att skriva ut i keramik.
Hela utställningen kommer också att ljudsättas, och bland all konst står även en gammal barncykel som bär på en egen fantastisk historia.
– Jag fick cykeln när jag var 5-6 år, jag har fotografier när jag fick den och när jag cyklar på den men jag kommer faktiskt inte ihåg händelsen. Jag hade inte sett cykeln sedan jag var liten och plötsligt hittade jag den på auktion, helt osannolikt. 
”Mina trakter” öppnar alltså lördag 14 december och visas sedan fram till och med 25 januari. 

 

Publicerat