Teater

Norrlandsteatern ska lyfta Ö-viks kulturliv

Örnsköldsvik som kulturkommun har alla förutsättningar att mäta sig med de större aktörerna i Sverige – och nybildade Norrlandsteatern har ambitionen att göra precis det.
– Kompetensen finns redan här, nu har vi skapat en plattform för den, säger ordförande Camilla Westman som själv spelar huvudroll i föreningens första teateruppsättning.

Teater, musik, foto, film och dans. Listan på kulturutövare i Örnsköldsvik med omnejd kan göras lång – och på den hittas en rejäl mängd kvalité. Det menar Camilla Westman, ordförande i en nystartad förening vars blotta namn vittnar om storslagna ambitioner.
– Jag är så tacksam att namnet inte var taget – precis som vad Norrlandsoperan är för Umeå vill jag att Norrlandsteatern ska vara för Örnsköldsvik. Vi kan skapa hur mycket bra saker som helst här och föreningen är den knytpunkt vi behöver. Vi måste inte ta allt utifrån, säger hon.
Sedan ett år tillbaka har Camilla Westman, hitflyttad från Lycksele efter uppväxtåren i Torvsjö, Åsele, jobbat för att föra samman Örnsköldsviks professionella aktörer under gemensam kulturflagg. 
– Jag såg att det fattades någonting. Det har inte funnits ett forum för kreativa personer att jobba professionellt med att skapa projekt av högre kvalité. Kultur behövs på flera olika nivåer, så nu samlar vi alla duktiga kreatörer och har vårt säte i Örnsköldsvik med Folkan som hemmateater.

Redan har en rad medlemmar och samarbetspartners anslutit, däribland Kulturskolan, Teater Västernorrland, Medborgarskolan, Örnsköldsviks Riksteaterförening och kommunen. Framöver ska möjligheten finnas att bli stödmedlem. 
– Jag är imponerad av Camilla och hennes glöd, det här är en jättespännande idé, säger kommunens kulturstrateg Bettan Edberg. Amatörteatrarna är viktiga och något alla borde få syssla med, för ett rikt och bra kulturliv behöver det finnas allt från bredd till spets – därför är den här glidningen till det professionella hållet som Camilla håller på med väldigt spännande, så att det finns någonstans att gå när amatörskorna tas av. Det ger också fler möjligheter för oss som publik att se saker som berör oss. En annan aspekt är den kulturella näringen, den pratar vi kanske för lite om – några av medlemmarna lever ju på sin proffession, så förutom den stämning ett rikt kulturliv skapar för en bygd är den även ekonomiskt viktig. Kanske leder det till att någon väljer att bo kvar, bara det är ju fantastiskt.

Camilla, som inom teater och film på frilansbasis jobbar som regissör, kompositör och skådespelare, utbildar sig just nu till dramapedagog. Till Norrlandsteaterns första uppsättning, ”Jag valde livet efter döden”, är det hon som står för manus. 
– I den använder vi oss också bland annat av filmprojektor. För namnet till trots blir det inte bara teater, i våra projekt finns utrymme för många olika delar; musiken, filmen, fotot ... Det är det som vi behöver, att de kulturella yttringarna vävs ihop och blir till något bra. 
Datum för världspremiären är satt till 28 mars och för en tid sedan påbörjades repetitionerna. 
– Vår egen musikaliska teaterföreställning blir en början och så får vi se hur responsen blir. Jag har satsat min själ i det här och tror verkligen själv på detta. Jag hoppas att Norrlandsteatern ska bli något långvarigt, säger Camilla Westman.

 

Publicerat