Mat & dryck

Slipp magsjuka av julbordet

Julbordens tid är här och därmed även tiden då risken att drabbas av magsjuka ökar. Är du lite aktsam och tänker på hygienen kommer du undan frossandet med endast paltkoma som komplikation.

Årligen rapporteras många magsjukeutbrott till Folkhälsoministern och kring jul ökar julborden risken att smittas. Störst är risken vid restaurangbesök och när man äter cateringmat som många andra mumsar av, men man kan även smittas av hemlagad mat från det egna julbordet. God handhygien och god kunskap om hur man hanterar maten minimerar risken, men det är också viktigt att den som känner sig magsjuk låter bli matlagning och stannar hemma från julbordet.

Okunskap om handhygien gör att bakterierna förorenar maten och att maten sedan får stå framme för länge i fel temperatur gör att de växer till. Julborden innehåller ofta extra känslig mat som exempelvis charkuterier, gravad lax, majonnäs och ägg som bakterier växer bra på och som kan vara svåra att hålla vid rätt temperatur när de står framme länge.


Tips för att undvika smitta

  • Om du blivit magsjuk och arbetar med mat bör du stanna hemma en eller ett par dagar extra efter tillfrisknandet. Om du har tillfrisknat snabbt efter vinterkräksjuka - tänk på att du fortfarande riskerar att smitta övriga gäster.
  • Tvätta händerna med tvål och vatten efter toalettbesök och före hantering av mat. Använd gärna handsprit som ett komplement.
  • Var noggrann med maten till ditt eget julbord. Förvara den på rätt sätt och ta inte fram mer mat än vad som går åt. Se till att maten hålls tillräckligt nedkyld respektive uppvärmd.

 

Publicerat