Nyheter/Reportage

Tre ö-viksläkare får forskningsanslag

Tidigare i år beslutades det om en satsning på medicinsk forskning i Örnsköldsvik. Nu beviljas tre ö-viksläkare forskningsanslag som ska gå till deras projekt.

Eleonor Koro, Sofia Westermark och Viktor Meidell Blylod beviljas anslag för genomförande av forskarutbildning inom den nya satsningen. Syftet med projektet är att utveckla den akademiska miljön i Örnsköldsviks sjukvårdsområde.
– Det känns verkligen roligt att vi nu kan erbjuda tre forskningsintresserade medarbetare i Örnsköldsvik möjlighet att bedriva forskning parallellt med sitt kliniska arbete. Alla tre arbetar dessutom inom områden som är strategiskt viktiga för sjukhusets långsiktiga kompetensförsörjning, säger Hans Wiklund, regiondirektör, på regionens hemsida.

De tre läkarna kommer att använda anslagen till olika projekt: Eleonor Koros projekt omfattar studier rörande kronisk öroninflammation, Sofia Westermarks projekt omfattar bland annat palliativa patienter med cancer i bukspottskörteln och Viktor Meidell Blylods projekt ska följa upp patienter med medfödda hjärtfel avseende hjärtfunktion. Anslagen är villkorade för forskning i kombination med arbete inom Örnsköldsviks sjukvårdsområde eller kommun.

Projekten är en del av det treåriga samverkansprojektet STREAM (STrategy for REsearch Milieu in Örnsköldsvik), som är ett samverkansprojekt mellan Region Västernorrland, Umeå universitet och Örnsköldsviks kommun med finansiellt bidrag från Kempestiftelserna samt Örnsköldsviks industrigrupp. Projektet ska skapa möjligheter för medarbetare i vården att kombinera kliniskt arbete med forskning, och målet är bland annat att långsiktigt höja kvaliteten på hälso- och sjukvården i Västernorrland.

Läs mer på Region Västernorrlands hemsida. 

 
Publicerat