Mat & dryck

7 rätter – helt rätta efter semestern

Efter sommarens ledighet, då vi är många som generellt både äter och dricker lite mer onyttigheter än vanligt, är vi nu tillbaka i vardagen. För dig som tröttnat på grillade läckerheter och – åtminstone en dag i veckan – gärna kokar ihop en sundare maträtt, har vi bett sju av Örnsköldsviks krögare ge oss varsitt exklusivt recept på en god och välgörande middag. De presenterar vi under sju veckor med start vecka 35.

 

Jenni Sternad och Eva Jönsson presenterar veckans rätt: Örtbakade lammracks med parmesankräm och honungsrostade rotsaker

Jenni Sternad, kock och konditor och Eva Jönsson, köksmästare på Mamma Mia om måltiden:
– Det är höst och nu ska vi börja äta rotsaker. Lamm är både ett magert och gott kött. 
– Den här rätten har fått en italiensk touch med Mamma Mias egen örtblandning. Egentligen vill italienare inte blanda så mycket kryddor, men den här blandningen har sitt ursprung i Toscana och just Toscana skiljer sig från resten av Italien. Där blandas det gärna. 
– Örtblandningen gör att saftigheten i lammet sitter kvar, den kan få en väldigt mager och halvtorr fläskfilé att bli saftig och god. Panko är ett ströbröd som är lite grövre, vilket gör det frasigare och krispigare. Det finns att köpa i butiker.
– I stället för sås har vi valt att göra parmesankräm, det går snabbare och är nyttigare. Det går så klart bra att välja en annan ost än parmesan.

Recept för 4 personer
Ca 300 gram racks/person
Solrosolja till stekning
100 gram färsk rosmarin, timjan, körvel och salvia
100 gram färskriven parmesan
200 gram ströbröd, gärna panko
2 st ägg
Salt & peppar

Gör så här!
Finhacka örtkryddorna, blanda samman med parmesan och ströbröd.
Vispa ihop äggen, krydda köttet med salt och peppar. Vänd ner i äggsmeten och panera i örtblandningen.
Hetta upp oljan i stekpanna och bryn köttet. Ugnsbaka därefter i 160 grader i cirka 8-10 minuter till 58 grader (rosa). Låt vila några minuter.

Rotsaker
Klyfta rotsaker, till exempel morötter, palsternacka, selleri, lök och fänkål.
Krydda med salt, peppar och rosmarin. Ringla över solrosolja, alternativt en mild olivolja och honung. Rosta i ugn i cirka 20 minuter.

Parmesankräm
4 dl Creme fraiche
1 dl riven parmesan
Salt & peppar
Blanda samman.

 

Publicerat