Evenemang

Världsturnerande Väsen

”Jag har aldrig hört något bättre.” Det sa Olle Paulsson 1989 och startade skivbolaget Drone för att ge ut en platta med titeln Väsen. 30 år senare, och med ytterligare 16 plattor i bagaget, är Väsen fortfarande en av Skandinaviens främsta stilbildare inom folkmusik. 12 oktober spelar trion på Thuleteatern.

En USA-turné (årets andra) med elva konserter på lika många dagar, i åtta olika delstater – Minnesota, Virginia, Connecticut, Massachusetts, Rhode Island, Maine, Indiana och New York. Hektiskt värre för Väsen som just kommit hem till Sverige och nu förbereder sig på en höstturné i hemlandet, med en avstickare till Norge.
Nordligaste spelningen sker här i Örnsköldsvik på Thuleteatern, i ett arrangemang av Örnsköldsviks Folkmusikförening. Noterbart är att Väsen tidigare i år också spelat i Frankrike, Tyskland, Schweiz, Skottland, Finland och Japan. Varje år turnerar de i USA och i fjol gjorde de även en turné i Colombia. 
Väsen består av Olov Johansson, nyckelharpa, Mikael Marin, altfiol, och Roger Tallroth, gitarrer, bouzouki, oud och mandola – tre individuellt mycket skickliga musiker som tillsammans har skapat ett eget sound av traditionell folkmusik kryddad med en rejäl portion attityd och respektlöshet.
Gammal svensk folkmusik blandas med jazz, rock och klassisk musik till en smakfull väv. En konsert med Väsen handlar om inspiration och improvisation i stunden – med många skratt. Inte minst mellan låtarna.
Väsen var för övrigt det andra band som då nybildade Örnsköldsviks Folkmusikförening bokade in, 1997, till första upplagan av Smedjebacks-festivalen.

Publicerat