Mat & dryck

7 rätter – helt rätta efter semestern

Efter sommarens ledighet, då vi är många som generellt både äter och dricker lite mer onyttigheter än vanligt, är vi nu tillbaka i vardagen. För dig som tröttnat på grillade läckerheter och – åtminstone en dag i veckan – gärna kokar ihop en sundare maträtt, har vi bett sju av Örnsköldsviks krögare ge oss varsitt exklusivt recept på en god och välgörande middag. De presenterar vi under sju veckor med start vecka 35.

 

Maurizio Saporito presenterar veckans rätt: Stekt hälleflundra med gröna linser, potatis, picklad rödlök & krispig lufttorkad skinka

Maurizio Saporito, ägare och kökschef på Saltmagasinet, om måltiden:
– Det här är en lätt och enkel rätt att göra efter semestern. Italiensk mat har ofta få ingredienser.
– Gör du gröna linser är ett tips att göra mycket på en gång, kanske ett halvt kilo. Det är väldigt flexibelt och går att använda till mycket, exempelvis till soppa och pasta. I gröna linser har du nyttiga näringsämnen och ett klimatsmart alternativ till kött.
– Hälleflundra är i säsong nu och eftersom den levereras från Norge är den fortfarande fräsch när den når oss. Om du har termometer: ta ut den ur ugnen när den nått 45 grader, då ligger den till sig för att nå 68-70 grader. Den går också bra att byta ut till torskrygg.
– Basen till många italienska såser innehåller stjälkselleri, morötter och lök. Till denna rätt har vi lagt till potatis för att göra den lite mer matig – och för att vi bor i Sverige. Picklad rödlök håller länge i kylen och ger syra och färg på tallriken.  

Recept till 4 personer

720 gr hälleflundra
500 gr gröna linser 
1 gul lök
2 morötter
2 selleristjälkar
2 potatisar
3 st lagerblad
1 rödlök
2 msk vit- eller rödvinsvinäger
4 skivor lufttorkad skinka (eller bacon)
Färsk timjan
Citronolivolja
Salt

Gör så här!
Blötlägg linserna i rikligt med vatten. Ju längre blötläggning desto kortare koktid. 
Hacka lök. Skär morötter och stjälkselleri i små kuber och potatis i något större kuber.
Skölj linserna i kallt vatten och koka sedan upp tillsammans med lök, potatis och morötter. Vattnet ska täcka grönsakerna två gånger om.
Salta efter smak. När soppan kokar lägg i selleristjälkar och lagerblad, låt koka tills linserna är klara. 
Skär rödlöken i klyftor och koka med ca 1 dl vatten i en liten kastrull i ca 1 minut. Ta bort överflödigt vatten och tillsätt vinäger. Låt svalna med lock på.
Skär lufttorkad skinka i bitar och stek i olja tills krispig. Låt svalna på hushållspapper.
Skär hälleflundran i bitar – beräkna ca 180 gr per bit och person. Olja in fisken, salta och peppra efter smak. Stek i olja, börja med skinnet nedåt ca två minuter på vardera sida. Avsluta i ugn, ca fem min i 225 grader. 
Servera linsgrytan och placera hälleflundran på toppen. Garnera med rödlök, krispig lufttorkad skinka och färsk timjan. Toppa med citronolivolja.

 

Publicerat