Mat & dryck

Ta vara på dina äpplen

Har du ett gäng äpplen över? I stället för att låta de runda godsakerna gå till spillo – förvandla dem till must!
– Det är fylligt och sött och dessutom nyttigt. Det är det som är så fantastiskt, säger Jonas Hägglund på Höga Kusten Gårdsmusteri i Bjästa.

Det är en ganska vanlig syn; fallfrukten på marken som sakta bryts ned till mylla under dignande äppelträd. 
Att låta dina äpplen bli till must är då ett mycket trevligare alternativ. Och det kan du göra så lokalt och närproducerat det kan bli – inför denna säsong har Jonas och Anna-Karin Hägglund växlat upp sin verksamhet på Höga Kusten Gårdsmusteri i Bjästa, bland annat genom att investera i ny fruktpress och pastöriseringsmaskin.
– Vi har haft några testår, men nu börjar vi accelerera. Trots att värmen i fjol gör att det inte är så mycket äpplen i år, räknar vi med att september och halva oktober blir intensiva, säger Anna-Karin Hägglund som driver musteriet med sin make Jonas.
För henne är det viktigt att ta tillvara på vad naturen har att ge. 
– Vi har märkt att folk mer och mer vill göra något av sina äpplen, vilket är bra ur miljösynpunkt i stället för att de dumpas i skogen eller fraktas långa sträckor. Vi funderar också på ”food rescue” i framtiden, att använda oss av frukt som restauranger och affärer annars skulle ha slängt i förtid, säger Anna-Karin.

När Tidningen 7 besöker musteriet är paret i full färd med att pressa 80 kilo äpplen till en kund. Den fruktmassa som hamnat i stora byttor efter att äpplena fått en genomkörare i fruktkrossen, läggs upp lager för lager i en stor fruktpress.
– Kunderna bör ha tvättat sina äpplen innan, men de kan göra det här också. Kommer de med 60 kilo får de sin helt egna must, annars blandar vi med andra äpplen, säger Jonas. 
Efter pastörisering, då musten hettas upp till cirka 80 grader, filtreras allt och förpackas i flaskor eller bag in box. Då med en hållbarhet på cirka 1,5 år. 
Varför gör ni detta?
– Det är så rogivande och meditativt och det är roligt att folk uppskattar det, säger Anna-Karin.
– Och musten är så fyllig och söt. Dessutom nyttig, som flytande frukt helt utan tillsatser. Det är det som är så fantastiskt, säger Jonas Hägglund. 

Fler saker  att göra!

Kanderade äpplen
Supergod blandning mellan syrligt och sött. En riktig klassiker.
10 äpplen
10 glasspinnar eller grillpinnar
4,5 dl strösocker
2 dl vatten
1 msk glukos
Röd karamellfärg

Tvätta och torka äpplena, stick ned pinnarna. Koka socker och vatten på svag värme tills sockret löst sig. Skumma av. Tillsätt glukos och låt koka ca 20 minuter eller tills blandningen är ca 150 grader. Sockret ska karamelliseras och bli ljusbrunt. Om det inte fått koka tillräckligt länge blir kanderingen seg i stället för knäckíg. Stäng av värmen och doppa äpplena i knäckblandningen. Låt svalna.

Äppelchutney
Kryddig och sötsur röra till både kött och grillat, indisk och svensk mat.
1, 2 kg äpplen
1 gul lök
2 klyftor vitlök
1 röd chili av valfri sort
1 dl lagrad röd vinäger eller vit balsamvinäger
2 dl rörsocker, rårörsocker, muscovadosocker eller vanligt socker
1 msk senapsfrön, gula eller bruna
1 tsk garam masala
1 tsk currypulver
1 tsk salt
1 msk hackad färsk ingefära eller en tsk torkad ingefära
1 stång kanel (valfritt)
1 dl russin (valfritt)

Skala och hacka lök och vitlök. Lägg i en stor tjockbottnad kastrull eller gryta.
Skala och hacka ingefäran fint. Skölj, dela och strimla chilin. Ta bort kärnor om du vill ha en mildare chutney. Använd gärna plasthandskar om du tar i hetare chilis. Lägg med löken.
Skala äpplen och skär bort kärnhuset samt allt annat utom fruktköttet. Skär i bitar. Lägg i kastrullen med lök, ingefära och chili.
Tillsätt resten av ingredienserna: socker, vinäger, garam masala, curry, russin, kanel, senapsfrön och salt.
Koka upp och rör så det ej bränns. Låt puttra under lock på låg värme i 50 minuter. Rör då och då.
Häll upp när den är varm i steriliserade burkar och sätt på lock direkt. Låt svalna. Förvaras mörkt och svalt. Öppnad burk förvaras i kylen.

Källa: baka.se & receptfavoriter.se 

Publicerat