Nyheter/Reportage

Hela byns angelägenhet

Sedan byborna genom samhällsföreningen blev huvudman för skolan i Gottne har investeringar gjorts med jämna mellanrum.
Nu är det ytterfasadens tur och då kavlar de ideella krafterna upp ärmarna på nytt.
Skolan är nämligen hela byns angelägenhet.

Gottne Byskola från 1917 är ett strålande exempel på en företeelse som engagerar och skapar samhörighet. Än en gång tas gemensamma krafttag för att fixa med byns anrika skolbyggnad som i dag fylls av 46 elever plus lärare och övrig personal. Fasadrenoveringen är ett projekt över fyra år och nu sitter det nya på två av skolans ytterväggar.
– Dat har fungerat bra och det blir en fortsättning nästa sommarhalvår, berättar Ingemar Yngvesson som samordnat höstens renovering. 
Han ringde runt till 25 personer och fick omedelbart klartecken från 24, vilket säger en del om viljan och inställningen hos byborna. Sex bygglag från byn utförde isoleringsarbetet under en tvåveckorsperiod och för den avslutande fasadbeläggningen anlitades en auktoriserad firma. Parallellt med fasadrenoveringen passar Gottnebygdens samhällsförening även på att byta alla fönster och ytterdörrar, vilket i sin tur skvallrar om en ganska rejäl satsning.

Skolbyggnadens originalfasad spikades dit med smidd spik något år efter att skolan stod klar 1917 och i samband med den nyligen genomförda rivningen ramlade ett innehållslöst kuvert ut ur väggen. Det var adresserat till Gottneskolans meste lärare genom åren; distriktsskollärare O A K Sörling som tjänstgjorde i byggnaden i hela 36 läsår. Värt att notera är också att Gottneskolan är en av Skolverket 100 utvalda skolor bland 6 000 som ska genomföra de nationella proven digitalt.
– Det är spännande och det är vi stolta över. Även det kräver en del arbete så att allt ska fungera, säger Joakim Bergkvist, ordförande i Gottnebygdens samhällsförening och berättar att det fyraåriga renoveringsprojektet kommer att kräva närmare 1 000 ideella arbetstimmar.
Det handlar om en långsiktig investering för en liten inlandsby.
Med stor tro på framtiden.

 

Publicerat