Hus & Trädgård

Konsten att hänga tavlor

För högt eller för lågt? För att få till en schysst tavelvägg finns en del regler att beakta.
– De som jobbar med utställningar tänker alltid enligt gyllene snittet, säger Jenny Westin från Interiördesign.

Egentligen är allt en avvägning, beroende på rum och väggarnas storlek – men att förstå de regler som kommer med att hänga tavlor gör att du lättare kan bryta dem.
– Konst handlar om känslor och det finns en frihet i det, samtidigt som all estetik också handlar om matematik; hur du hänger och kombinerar, säger Jenny Westin, ägare av Interiördesign i Örnsköldsvik.
Speciellt vi svenskar har alltid varit noga med ordning och strikta proportioner, menar Jenny. Samtidigt har vi länge bara byggt på utan tanke på ledande linjer; alltså att tavlorna ska ha en för ögat tänkt linje genom tavelväggen, lodrätt, vågrätt eller diagonalt. I dag väljer fler och fler mönstrade tapeter och då är det ännu viktigare att prata om placering. 
– Då behöver också ramen vara markerad för att se tavlan. Det är också viktigt att titta på den optiska balansen i ett rum. En tung möbel kan exempelvis stå på motsatt sida för att väga upp en tung tavelvägg.
Att endast hänga ett enskilt konstverk på väggen har också blivit mer vanligt.
– Det tror jag har med vår medvetenhet att göra, som en investering och ett långsiktigt tänk. Ett konstverk lever man med längre än en plansch. Det handlar om viljan att vara mer personlig, ett samlande som definierar oss, vår historia och våra perioder i livet.

Några regler att följa:

  • Regeln om att tavlans mitt ska ligga cirka 140 centimeter upp från golvet gör att den hamnar i ögonhöjd, där vi har vår blickpunkt. 
  • Gyllene snittet fungerar likadant som 140-centimeterprincipen. Tänk då så här: Utgå från väggens mittlinje. Den nedersta tredjedelen av en tavla ska hänga under den linjen. 
  • I en tavelvägg bör huvudkonstverket placeras till vänster. Här ligger tavlorna inboxade, vilket innebär att alla tavlor i gruppen bildar en tydlig yttre form, här också ”kloss on”, dikt an mot varandra. Om tavelväggen är orolig, med både liggande och stående motiv, är det annars bra med exakta avstånd. Mindre än fem centimeter mellan ramarna ger en otydlighet. Har du bara några få tavlor mår en bred vägg bäst av stående tavlor och tvärtom.

 

Publicerat