Mat & dryck

7 rätter – helt rätta efter semestern

Efter sommarens ledighet, då vi är många som generellt både äter och dricker lite mer onyttigheter än vanligt, är vi nu tillbaka i vardagen. För dig som tröttnat på grillade läckerheter och – åtminstone en dag i veckan – gärna kokar ihop en sundare maträtt, har vi bett sju av Örnsköldsviks krögare ge oss varsitt exklusivt recept på en god och välgörande middag. De presenterar vi under sju veckor med start vecka 35.

 

Linnea & Peter presenterar veckans rätt: Säsongens svamp & kål i rostad buljong med kikärtskräm, mandel, krondill & getost

Krögarna Peter Eriksson och Linnea Liljedahl om måltiden:
– Det här är en mustig rätt vi vill äta på hösten, det är ju en årstid som ger mycket ingredienser till skafferiet som kan plockas eller köpas i närområdet. Kål är det exempelvis säsong för, och förutom att den nu är som bäst är den även som billigast. 
– För utmaningens skull valde vi att plocka bort det animaliska proteinet. Vi gillar inte torra rätter, så såsen är viktig. 
– Den här kålbuljongen är i princip fettfri. Ett tips är att använda sig av spillet från kålen som många annars kastar bort, såsom de översta bladen och stocken i mitten. Själva tar vi gärna reda på så mycket som möjligt.
– Och så älskar vi krondill, det går inte att äta för mycket av. 
– Vi är jättenöjda med rätten, den är både billig och mättande och något vi lätt skulle kunna servera här. Det är protein, det är crunch och lite söl – allt man vill ha på en tallrik. 

Recept för ungefär 4 portioner

Kikärtskräm
400 gr kikärtor i lag, kokta, EKO
4 msk god olivolja
1 st vitlöksklyfta
1/2 citron
Svartpeppar
Salt
Sota eller grilla citronhalvan i het panna eller grillpanna till fin karamelliserad snittyta. Slå av kikärtorna från spadet och spara spadet. Häll kikärtorna i mixerkanna och tillsätt olivoljan, lite av spadet och riv ner vitlöken. Pressa i saften från citronen. Mixa. Montera ner ytterligare spad till önskad konsistens. Salta och peppra.

Svamp & rostad kålbuljong
1/2 vitkålshuvud 
2 st vitlöksklyftor
2 st gula lökar
4 kvistar timjan
En rejäl näve blandad svamp
1 liter vatten
2 msk mild rapsolja/matolja 
1 msk sherryvinäger
2 st stjälkar av krondill
Vitpeppar & Svartpeppar
Salt
Dela ner vitkålen i mindre bitar, skala lökarna och rensa svampen. Lägg kålen i ugnsform, salta och peppra med svartpeppar och ringla 1 msk olja över kålen. Rosta kålen i ugn på hög värme, drygt 200 grader tills kålen fått fin karaktär. Rör om i kålen emellanåt. 
Skiva lökarna och skär ner svampen och bryn dem i 1 msk olja under omrörning i en vid kastrull. Salta och peppra med vitpeppar. Tillsätt den rostade kålen och timjan. Slå över vattnet. Låt sjuda tills buljongen reducerat ner till hälften. Sila av buljongen och lägg i dillstjälkarna och låt dra, smaka av med sherryvinäger, salt och valfri peppar.

Övrigt
400 gram blandad bladkål
400 gram broccoli
300 gram färsk blandsvamp
 1/2 riven klyfta vitlök
2 msk rapsolja/matolja
10 gram smör
Vitpeppar
Salt
Riv kålen och skär ner broccolin. Rengör och skär ned svampen. Stek svampen på medelvärme i en vid kastrull i oljan, salta och peppra. När svampen börjat få fin färg, tillsätt broccolin och smöret. Vänd sedan ner kålen och den rivna vitlöken. Salta och peppra.

Servering
60 gr rostade och hackade EKO mandlar
40 gr rostade sesamfrön
100 gr smulad getost av typen feta eller färskost
Krondillsvippor 
Fördela kikärtskrämen i fyra halvdjupa tallrikar. Fortsätt med kålen och svampen. Slå varm buljong över och toppa med mandlar, sesamfrön, smulad getost och krondill.

Publicerat