Film-TV-Radio

De är årets Semesterpratare

Var det verkligen bättre förr? Vad vet vi inte om Elvy Söderström? Och är Lennart Sundwall en nörd eller en tönt? Den som lyssnar på årets semesterpratare får svar.

I det årligt återkommande ”Semesterpratarna” får radiolyssnare komma nära både mer och mindre kända Ö-viksbor, alla med något intressant att förmedla, och 2019 utgör inget undantag. Inger Grundroth och Maria Meidell från Radio Nolaskogs är nöjda med blandningen av personligheter. 
– Den är väldigt bra, vi har lyckats hitta varierande och intressanta människor med mycket att berätta, säger Inger.
– En del säger ”nä, vad skulle jag prata om?” när de får frågan. Sedan sitter de med 40 sidor material att välja något ur. Det är ganska spännande, säger Maria.
Spännande ser det också ut att bli för åhörarna – i listan på de 31 semesterpratare som under hela juli förfogar över varsin dag och avsnitt återfinns musiker, företagare, präster, verksamhetsledare, journalister, sportprofiler och läkare. Några har valt att fokusera på sitt yrke medan andra reflekterar över privatlivet. Vissa både och. Som Andreas Fahlgren från Friska Viljor, vars plötsliga hjärtoperation fick honom att begrunda sitt stora fotbollsengagemang och framtiden för ideella verksamheter.
– Nu har jag insett att världen inte stannar bara för att jag är borta. Men de gamla eldsjälarna är få i dag, det upplevda ansvaret gör att många inte törs kliva in och jobba ideellt i en förening, säger Andreas. 
Radioprofilen Lennart Sundwall lyfter också upp föreningsverksamheten i sitt avsnitt 9 juli.
– Jag vill hylla alla idrottsledare. Ny-rekryteringen tror jag kan bli svår, så i mitt program vill jag uppmana alla föräldrar att gå in ideellt, det ger så mycket tillbaka och är så roligt, säger han.
Elvy Söderström gör sitt andra år som semesterpratare. Denna gång kryddar hon sin innehållpresentation med raderna: ”Det trodde du inte om en politiker!”.
– Jag brukar kalla mig samhällsbyggare och då händer det att man gör bort sig också, förklarar hon. 
Fler semesterpratare hittar du i listan här intill. På webben7.se kan du varje dag läsa en längre presentation av programledarna och du som vill lyssna vrider antingen in 89,8 eller 87,6; frekvenser som i år lånats av kanalen Pop & Rock. Programmen sänds 1-31 juli klockan 12.05 med repris 18.05 och hittas även på Radio Nolaskogs hemsida (radionolaskogs.se) efter sändning. Där återfinns också ett digert arkiv på över 500 tidigare program. 

Semesterpratarna 2019

1 juli: Titti Sjöblom, Ehrling Eliasson. Äkta musikerparet Titti & Ehrling tar er med på sin resa från barndomens och tonårens skilda världar och hem igen till Höga Kusten.
2 juli: Maria Hamberg. Författare som fick Ivar-Lo priset 2012 och Birger Normanpriset 2018. Hon minns hur det var att vara liten på en bondgård på femtiotalet. 
3 juli: Conny Strömberg. Hockeykillen från Bjästa som gått sin egen väg. Samtalar med Roger Öberg om sin långa hockeykarriär, självförtroende, Leif Boork, byskvaller och framtidsdrömmar.
4 juli: Andreas Fahlgren. Engagerad fotbollsprofil som hjärtopererades mitt i livet, nu tillbaka i föreningslivet med nya insikter om sig själv och vad som är viktigt.
5 juli Olof Wigren. Journalist i 35 år. Även författare, vinylsamlare och cineast. Om lokaljournalistik och krumelurer.
6 juli Sören Back. Arbetade under 31 år inom MoDo och M-real. Spelar fars på Gnistan med Teaterspegeln. Om händelser i spåret och på kontroller i livets Vasalopp som tagit honom till Oxberg, Hökberg eller Eldris. 
7 juli Ulf Nordwall. Arkitekt, föreläsare och författare. Om uppväxten i Örnsköldsvik, musikens betydelse, den goda arkitekturen och meningen med livet. 
8 juli Sture Wattman. Teknisk strateg på Övik Energi AB. Om hur isracing och ÖMK-rundbana sätter Örnsköldsvik på kartan.
9 juli Lennart Sundwall. Nörd eller tönt är, enligt Lennart själv, frågan när han beskriver sitt liv och sina 50 journalistår. Hyllning till vår största folkrörelse: idrotten. Och om Övikstjejen som drabbades av leukemi.
10 juli Bertil Sjöström. Över 80 hjälptransporter i bagaget. Har under närmare 30 år kombinerat skiftarbete med hjälparbete i organisationen Ukrainahjälpen – Filippus.
11 juli Sofia Sidén. Granskande reporter på P3 Nyheter som bytte Gullänget mot Göteborg. Här får du höra om fem ljud som betyder mycket för Sofia. 
12 juli Patrik Forslund. Underhållare och musiker. Men även pappa, make, hockeyentusiast, amatörgolfare, företagare och husägare.
13 juli Marie Berglund. Trogen nolaskogsare. Hela mitt 61-åriga liv har präglats av engagemang. Miljö, barn och mys är viktiga ord.
14 juli Leif Ehlin. Kardiolog och överläkare på Ö-viks sjukhus, enhetschef på kirurgen. Keyboardist i Perfect Plan. Ger sin syn på landstingets omorganiseringar och rock’n’roll i en härlig blandning.
15 juli Erik O Sjödin. Arbetat som skogsarbetare, mentalskötare, lagerarbetare, journalist, ölbryggare, folkhögskolelärare och som vuxenutbildare i Creamus AB under trettio år. Nu pensionär med veteranfriidrott som främsta intresse.
16 juli Vega Näsström. Om mitt yrkesliv som internatföreståndare, kostekonom och konsult inom restaurang och storhushåll
17 juli Johanna Jaara Åstrand. Förbundsordförande i Lärarförbundet, ledamot i Världsstyrelsen för lärarfackens globala federation. Om elever som rymmer genom fönstret, beslut som påverkar hundratusentals och lärarens makt och maktlöshet.
18 juli Per Larsmark. Älskar att jobba i trä, skaftar knivar, släktforskar, skriver på bok. Om sin morfar som var barnhusbarn nr 9009, inlöst för 600 kronor och utlämnad till Gidböle vid sju månaders ålder.
19 juli Elvy Söderström. Som kommunalråd i 20 år mötte jag många människor och tillsammans nådde vi resultat. Med lust, energi och vilja fick vi Sverige på rätt spår. Vad jag ska prata om? ”Det trodde du inte om en politiker!”
20 juli Rose-Marie Byström. Verksamhetsutvecklare på IOGT-NTO med fokus på föreningsliv, samhällsfrågor och solidaritet. Om passionen för resor och äventyr, intresset för hälsa och livet som ensamstående mamma.
21 juli Per Carstedt. Sedan 1992 helt engagerad med att jobba för en miljömässigt hållbar framtid och skapa ”åstakommationer” inom detta område. Om förmånen att få växa upp i Ö-vik.
22 juli Malcolm Chambers. Om att byta land, livet som frilansmusiker bakom Sveriges artistelit, samt om att nu möta människor som delar både livet och döden. 
23 juli Magnus Edholm. Vurmar för mänskliga uttryck som bildkonst och film, sång och musik. Driver ideellt kulturhuset Röda Kvarn i Bredbyn. Frilansskribent och lärare på diverse musikinstrument.
24 juli Catharina Larsson. Präst i Själevad. Om livsmodets betydelse och glädjen att fira nattvard med en kille i slokande mohikanfrisyr. 
25 juli Joakim Norgren. Om när livet tog en helomvändning efter en semesterresa med familjen. Från dödssjuk och uträknad till transplanterad och full av framtidstro.
26 juli Sara Karlsson. Från scenen i Selstjärns bygdegård, Anundsjö, till frilansande sångerska, sångcoach, körledare och pianist på heltid i Örnsköldsvik med omnejd. Musikeryrket präglar sättet att leva både privat och professionellt.
27 juli Janne Lindstedt. Flyttade till Ö-vik för att jobba fem år inom ”kemiska på MoDo”. Efter fyrtio år är han fortfarande Ö-viksbo. I dag pensionär och fritidspolitiker.
28 juli Mia Karlsson. Smålänningen som kom hit på grund av skidsporten – men förälskade sig i naturen och människorna. Om dragningen till starka varumärken.
29 juli Linn Grundberg. Journalist på ÖA. Högljudd och lite gränslös. Om barnlängtan, vuxen-chock och att hitta rätt både i privat- och yrkeslivet.
30 juli Malin Hörnlund. En förskollärarstuderande ”crazy catlady”, med en fot i verkligheten och den andra i teaterns och filmens värld. Om ensamhet, drivkrafter och letandet efter sig själv i skådespeleriet.
31 juli Anastasia Isupova. Rysk mästarinna i rytmisk gymnastik i grupp. Tränare och instruktör sedan 2008. Om tiden som tränare i Ö-vik.

Publicerat