Nöje & kultur

60-årsjubilerande konstklubb

Förr höll sig i stort sett alla medelstora och stora företag med en egen konstklubb – numera är klubbarna betydligt färre. Men Modo Konstklubb lever vidare, 60 år efter bildandet.

Ska vi bilda en konstklubb? Frågan ställdes av Modo-anställde Lennart Sjögren i ett upprop publicerat i personaltidningen Insikt på våren 1959. Reaktionen blev mycket positiv. Redan ett halvt år senare, den 25 november, utsågs en styrelse för klubben, och då hade man dessutom hunnit arrangera en utställning i Hörnettpaviljongen en månad tidigare.
Det här inledande stycket är också inledningen i den jubileumsskrift, skriven av konstkännaren Gudrun Lindahl, som Modo Konstklubb gav ut när klubben firade 20 år. Då, 1979, hade medlemsantalet stigit till omkring 2 100 och Modo ståtade därmed med Västernorrlands största konstklubb, och i stort sett alla medelstora och stora företag hade sin egen konstklubb.
I dag ser det annorlunda ut. Konstklubbarna blir allt färre och hos de som fortfarande finns kvar minskar medlemsantalen. Nu när Modo Konstklubb firar 60 år noteras 317 medlemmar – långt från toppnoteringarna på 70-talet alltså.
– Vi var 530 medlemmar för sex år sedan då jag tog över som ordförande, säger Kerstin Lindberg, och styrelseledamoten Inger Jacobsson minns hur det var när hon gick med i klubben 1971.
– Jag började arbeta på MoDo då och på den tiden var nästan alla med. Jag minns att min äldre bror som också arbetade på Modo fick medlemsnummer 2 000, berättar Inger.
I den folder som klubben gav ut i samband med 30-årsjubileet 1989 kan man läsa att konstinköpen för lotterierna uppgick till omkring 300 000 kronor om året. I dag är det knappt hälften, till de två årliga utlottningarna köper klubben i snitt in konst för 60 000-70 000 kronor per gång – både genom lokala inköp och genom de gallerister som fortfarande åker runt till konstklubbarna.

Modo Konstklubb har förutom de två årliga utlottningarna även arrangerat en mängd konstutställningar, och bland lokala konstnärer som ställde ut under de första 30 åren kan nämnas Ragnvald Hellgren, Gunnar Hållander, Jonne Bergström, Åke Lagerborg, Arne Olsson, Bia Peterson, Rune Pettersson, Otto Ödling, Nalle Werner, Gösta Werner, Birger Åström och Bertil Ågren. Av dessa är endast keramikern Birger Åström, 88, och skulptören Åke Lagerborg, 91, fortfarande i livet.

Publicerat