Nöje & kultur

Rädda körsbären

1993 skapade den världsberömde keramikern Hans Hedberg sina största körsbär, unika i sitt slag, i sin ateljé i Biot i Frankrike. Nu har närmare 1 100 personer skrivit på för att Örnsköldsviks kommun ska köpa in konstverket.

Per Grimell, som skrivit en bok om Hans Hedberg och hans konstnärskap, är initiativtagare till uppropet som syftar till att de stora körsbären ska hem till Örnsköldsvik. Tillsammans med Bengt Ferm och föreningen Hans Hedbergs Vänner har en namninsamling ägt rum och personer från hela landet har skrivit under.
– Det här är Hans Hedbergs mest praktfulla verk och det vore en dröm om det kunde få en plats här i hans eget museum, säger Per Grimell, som tillsammans med styrelserepresentanter för Hans Hedbergs Vänner i fredags lämnade över uppropet med namnunderskrifterna till kommunstyrelsens ordförande Per Nylén.
– Personligen älskar jag de här konstverken, de är helt fantastiska och jag blev jätteglad när vi fick hit Sjöborren som nu står i Paradisets entré, säger Per Nylén.

Körsbären har ställts ut två gånger, varav en gång på Rådhuset i Örnsköldsvik 1994. Konstverket köptes sedan av en privat samlare i Skåne och hans arvtagare förvarar det nu i ett förråd och är villig att sälja det för 800 000 kronor.
– Vi vet att det finns pengar i kommunen till konstinköp, varje år äskar kultur och fritid 750 000 kronor till offentlig konstnärlig gestaltning, säger Per Grimell.
Nätterlunds minnesfond har också en stor summa pengar i årlig avkastning som ska gå till konstinköp, men då krävs det enligt Jonas Nätterlunds testamente att konstverken placeras i det som tidigare var Nätra-Sidensjö kommun.
– Det är svårt att säga något om kostnaden, det är inte jag som politiker som väljer ut vilka konstverk kommunen ska satsa på, säger Per Nylén. Det som händer nu är att diarieföra och registrera uppropet och sedan flödar ärendet vidare till kultur- och fritid och Nätterlunds minnesfond.

Publicerat