Nyheter/Reportage

I Sörvästansjö regerar Fantomen

Det första Fantomennumret i Sverige publicerades 5 oktober 1950. Sedan dess har i skrivande stund ytterligare 1 645 nummer släppts. Förutom andra Fantomenprylar av de flesta slag äger Bengt Abrahamsson dem alla – nästan.
– Att Fantomen hållit så hög kvalité så länge är fantastiskt. När jag berättar att jag samlar blir folk alltid nyfikna, säger han.

Det finns ett djungelordspråk som få känner till: ”När Bengt talar darrar hela kontoret”. Texten är skriven på ett inramat foto föreställande en man i en något för stor Fantomendräkt. 
– Det var jobbarkompisarna på Hägglunds som klädde ut mig när de firade min 50-årsdag, säger Bengt Abrahamsson, 68 år från Sörvästansjö, och skrattar åt minnet.
Att han skulle iföras just Fantomens kläder rådde det ingen tvekan om bland kollegorna. Sedan mitten av 60-talet, då Bengt var tonåring, har serietidningshjälten skapad av Lee Falk haft en särskild plats i hans hjärta. Berättelserna fascinerar honom än i dag. 
– Många säger att tidningen blev sämre i färg, men jag tycker inte det. Det är fan-tastiska historier att följa, jag har koll på alla generationer av Fantomen ... det blandas också in mycket historia. Tsaren i Ryssland, till exempel. Eller när Stockholm brann. Jag brukar säga att jag lärt mig mycket, ibland ser jag något på tv och ropar: Det där är från Fantomen – det kan jag, säger Bengt och ler. 
När Bengt 1985 gav en Fantomen-prenumeration i tioårspresent till sin son, kom första numret med en ring av plast. Sedan tidigare fanns en hel del tidningar i Bengts ägo, men det blev startskottet för vad som i dag är en stor samling Fantomen-prylar, bland mycket annat bestående av tröjor, glas, handdukar, kalendrar, LP-skivor, sällskapsspel, posters, nyckelringar och julkort. Bengt försluter allt i numrerade påsar och katalogiserar noggrant i Excel. En av dyrgriparna är en komplett karta bokmärken med en Fantomen i röd dräkt, tryckt 1946 i Norge och när det gäller serietidningarna står självklart det första svenska numret högt.
– Jag har hittat många exklusiva saker, jag förstår inte riktigt hur det gått till. Pengarna ligger mest i prylarna, inte så mycket i tidningarna. Minns ni Fantomendrickan, med blå läsk? Nyss såg jag en på nätet för 2 000 kronor. Oöppnad.

När Tidningen 7 hälsar på har Bengt precis ropat in två tidningar från 1961, nummer fyra och sex. En ovanligt lyckad dag för Fantomensamlaren. Med dem saknar han i runda slängar 30 svenskutgivna serietidningar. 
– Jag kollar nätet varje morgon, men håller mig till de tidningar som kom ut i Sverige, det blir för mycket annars. Och jag lägger inte ut hur mycket pengar som helst. Kvalitén måste vara bra, minst VG. Inga flikar och ryggen är viktig, den får inte vara sprucken 2-3 centimeter.
Bengt skyndar dock långsamt. 
– Kanske vill jag inte att samlingen ska bli komplett – jag vill fortsätta känna kittlingen. Så det kan dröja många år till, säger Bengt nöjt. 

Publicerat