Mat & dryck

De tävlar i SM

För fjärde gången arrangeras SM i utomhusmatlagning och i år blir det sex deltävlingar runt om i landet. En av dem i Örnsköldsvik lördag 1 juni i samband med Öviksmässan – och då är Anna Svedberg och Johanna Johansson med och tävlar.

SM i utomhusmatlagning börjar på allvar sprida sig över Sverige. Finalen den 15 september på Billingen, Skövde kommer att föregås av sex deltävlingar spridda över landet och för första gången arrangeras en av tävlingarna i Västernorrland.
– Tanken var att vi skulle ha en tävling på High Coast Distillery i augusti i fjol men på grund av eldningsförbudet fick vi ställa in arrangemanget. Nu tar vi nya tag, säger Erica Öhrbom, projektledare för Framtidens Smakdestination, ett samverkansprojekt mellan LRF Västernorrland, Region Västernorrland, Destination Höga Kusten och Destination Sundsvall med syfte att lyfta fram lokalproducerade råvaror och kompetensutveckla inom matturismen.
– Vi är väldigt glada över att få vara en del av SM i utomhusmatlagning, en tävling som vänder sig både till amatörer och proffs, betonar Erica.
Lagen består av två till tre deltagare som har två och en halv timma på sig att tillaga en trerätters meny över öppen eld. De tävlande ska komponera sin egen meny och får välja fritt utifrån en förutbestämd råvarukorg med lokalt innehåll. Vad som ingår får deltagarna reda på i slutet av april.
– Vi ser gärna att det står högrev på listan, säger Johanna Johansson.
– Eller reninnanlår. En fin köttbit skulle vara kul, och fina grönsaker förstås, fortsätter Anna Svedberg.
De två kompisarna i Själevad är ett av åtta lag som deltar i deltävlingen i Örnsköldsvik och Anna tar villigt på sig ansvaret för att det blev så.
– Jag sprang över annonsen om tävlingen och tyckte att det vore roligt så jag frågade Johanna om hon ville hänga med på ett äventyr.
– Och jag var inte sen att haka på, men när vi anmälde oss trodde vi nog inte att vi skulle komma med. Vi gillar att vara utomhus, och gärna dra med oss ungarna för att laga mat. Normalt blir det förstås inte trerätters, så det blir en extra utmaning. Dessutom att det ska ske på tid.

Att båda verkligen ser fram emot SM-deltävlingen i samband med Öviksmässan visar de med all önskvärd tydlighet, de brinner inför utmaningen.
– Vi har googlat och sett bilder från tidigare SM och det ser ut att bli riktigt roligt. Visst är vi medvetna om att det blir hård konkurrens, men vi ska absolut vara med och konkurrera, säger Johanna.
De poängterar att de båda är glada amatörkockar – Anna arbetar som forskare inom skogsindustrin och Johanna är grundskollärare – men de lovar att de ska bjuda upp till kamp, och grillringen på bakgården hos Anna kommer att nyttjas flitigt fram till tävlingsdags.
– Det blir en rolig vår, vi kommer att äta god mat var och varannan dag, säger Anna, som också ska delta i ett inspirationsevent på Skuleberget Havscamping söndag 7 april. En dag som leds av kökschef Tobias Andersson på Ulvö Hotell.
– Jag hoppas att man kan få en liten känsla för vilken nivå matlagningen ligger på. Den dagen kommer att ge inspiration och kanske några extra tips. Nog är vi taggade för det här? säger Anna och vänder sig mot Johanna, som snabbt svarar:
– Absolut! Vi kommer att utveckla matlagningen hela tiden fram till tävlingen och vi går på vad vi tycker är gott. Vi ska leverera en härlig trerätters.

Deltagarlistan till deltävlingen i Örnsköldsvik är inte helt klar, men ytterligare en duo från Örnsköldsvik är med och tävlar: Jim Engvik och Daniel Domeij.

Publicerat