Hälsa

Insändare: Helhetshälsa

Vi är många som inleder det nya året med goda föresatser, förväntningar och nyårslöften. Gymmen är fullproppade med taggade hurtbullar som bytt om från mysbyxor till trikåer. Jultallrik byts ut mot grönsakstallrik. Nu påbörjas en ny livsföring som i bästa fall håller fram till midsommar.

Det pratas mycket om helhetshälsa och balans i livet, och det är inte lätt att få allt att funka i en harmoniorkester om inte alla instrument är välstämda. Det räcker att en violin är ostämd för att få hela symfonin i disharmoni. Helhetshälsa, eller holistisk hälsa som det också kallas för, innebär att man ser över hela sin livsföring och ser till att helheten är större än alla delarna som kost, motion, sömn, andning, relationer, mental hälsa, arbete och återhämtning.

Det är dock få som nämner eller tänker på alkohol och vikten av nykterhet, när de pratar om balans i livet. Alkoholen påverkar samtliga ovan nämnda delar i negativ riktning. Alkoholen bryter ner allt som du försöker bygga upp. 
I dag vet man att även små mängder alkohol påverkar hälsan negativt. Även måttlighetskonsumenten drabbas. Ökad risk för cancer och andra sjukdomar, samt att det påverkar de sjukdomstillstånd och krämpor som du redan dragit på dig. En hel del mediciner skulle kunna uteslutas om alkoholen ersattes med alkoholfritt. Enligt WHO finns det mer än 60 sjukdomar som har ett samband med alkoholkonsumtion.

Missbruket ökar i dag mest bland medel- ålders kvinnor, och kvinnor löper större risker än män. De behöver inte dricka så mycket för att ta allvarlig skada. Många inser inte att de har ett missbruk, så länge det fortfarande fungerar hyfsat med arbete och relationer. Alkoholisten är inte bara A-lagaren på parkbänken som lever i misär med multihandikapp och skrumplever. Alkoholister finns i alla samhällsklasser och mitt bland oss andra. Inte ens fin-smakaren som bara dricker dyra årgångsviner och whisky i världsklass är immun mot alkoholens skadeverkningar. 

Min egen hälsoresa började för många år sedan. Det började med en jobbig luftvägsinfektion som fick mig att sluta röka. Det i sin tur ledde till att jag började motionera i större utsträckning och äta hälsosammare. Jag inriktade mig också mer mot personlig utveckling. Så småningom när jag också blivit förälder, så insåg jag att alkoholen inte längre hörde hemma i mitt liv. Det stämde inte överens med mitt nya hälsosamma jag, och att vara en god förebild för mina barn. Jag kände tydligt att balans i livet uppnår man bäst utan alkoholens negativa effekter.

Alkohol är ett lösningsmedel. 
Det löser upp familjer och äktenskap
Det löser upp lycka, trygghet, framgång, intimitet och kärlek
Det löser upp visioner, hopp och ekonomiska tillgångar
Och till slut även den fysiska och psykiska hälsan
Det enda alkohol inte kan lösa är problem

Rose-Marie Byström
IOGT-NTO Örnsköldsvik

Publicerat