Sport & Fritid

Lokalt alternativ för idrottssatsande ungdomar

Inför läsåret 2018/2019 planerade ledning och lärare på Örnsköldsviks Gymnasium för att starta en satsning för sina lokala idrottsförmågor. Vid läsårsstarten stod ca 20 ettor redo att påbörja satsningen.

– Vi har tidigare haft lokala lösningar som byggt på muntliga överenskommelser med fåtalet individer och med enskilda idrottsföreningar, vilket har lett till otydlighet i ansvarsfrågor och vad som kan förväntas av de olika parterna. Nu känns det otroligt skönt at vi tagit fram en produkt som vi dels kan stå för och dels kan bygga vidare på i dialog med idrottsrörelsen”, säger Robert Nordqvist, ansvarig rektor för utbildningen 

Den lokala idrottssatsningen, LIS, innebär kortfattat att eleverna lägger sitt individuella val-paket om 200 poäng på kurserna Idrott och Hälsa – Specialisering 1 & 2. Den första kursen påbörjas redan i årskurs ett och avslutas när eleverna gått två år på skolan, i årskurs tre läser de den andra kursen. Kurserna som är både praktiska och teoretiska ger eleverna dels möjlighet att fördjupa sina kunskaper om den valda idrotten men även mycket goda möjligheter till adekvat fysträning. 

Satsningen bygger på ett samarbete mellan skolan och föreningslivet där föreningstränarna är en viktig del i ungdomarnas idrottsliga utveckling.
– Vi ger eleverna en god utbildning i vad som krävs rent fysiskt och mentalt i deras respektive idrotter medan man i de respektive föreningarna står för den rent idrottstekniska och taktiska träningen. Detta medför då att vår utbildning inte är bunden till någon specifik idrott, alla ungdomar som tävlar inom som idrott har möjlighet att söka till satsningen via vår webbsida” förklarar Robert Nordqvist vidare.

I praktiken innebär samarbetet att skolan och föreningen ingår ett avtal där ansvarsområden och vad ungdomar, föräldrar och förening kan förvänta sig av utbildningen framgår tydligt. 

Genom denna lokala idrottssatsning skapar Örnsköldsviks Gymnasium en ytterligare bredd i deras tidigare breda utbud av möjliga individuella val. Örnsköldsviksungdomar som vill satsa vidare på sin idrott, oavsett om man rider, hoppar backe eller spelar fotboll kan göra det utan att behöva flytta från vänner och familj.  
– Att ungdomarna får möjlighet till extra utbildning och träning inom sin valda idrott är så klart bra men den störta vinsten är nog att de kan göra det i sin hemmiljö med närhet till både familj och vänner och i sin förening med kända ledare och tränare” säger Joakim Bäckström som är lärare på utbildningen.

 

Publicerat