Övrigt

Matlagning skapar möten

Det är trångt och trevligt i köket på Örnsköldsviks församlingshem när 7an hälsar på. Under fem tisdagar är det matlagningskurs för deltagarna från kursen Världens kvinnor på Örnsköldsviks folkhögskola och för svenskar som vill möta människor och uppleva mat-kultur från andra länder.

– Syftet är främst att lära känna nya människor via maten, säger Lena Zackris-son, lärare på folkhögskolan. På köpet kommer språkinlärningen och förståelse för olika kulturer. Vi svenskar är rätt dåliga på att bjuda in nya människor, oavsett om de är utlandsfödda eller inte. Kanske kan det här leda till att några fortsätter att ses, om så bara på en fika.

Initiativet till kursen kommer från Mångkulturellt centrum som står för finansieringen med hjälp av bidrag. I samarbetet finns även Svenska kyrkan och Örnsköldsviks kommuns arbetsmarknadsenhet med.
– Det här är kvinnor som verkligen vill komma in på arbetsmarknaden men som har en lång väg dit på grund av språket, säger Lena. Det här kan vara deras första viktiga steg mot egen försörjning.
­
Varje tisdag får några av deltagarna ansvaret för planering, inköp och arbetsledning i köket. Eftersom de väljer att laga mat från deras hemland har deltagarna fått prova på matlagning från världens alla hörn: Sudan, Thailand, Eritrea, Etiopien, Irak, Somalia och just den här dagen Afghanistan.
– Det är fint att se den stolthet de här kvinnorna känner över sin matlagning och att få ta eget ansvar, säger Marina Berglund från Svenska kyrkan. Just i dag lagar vi ett lite mer festligt recept och då har några dessutom valt att klä sig extra fint.

Kökschefer för dagen är Nasrin Norozi och Parigul Hassani, båda från Afghanistan. De jobbar vant i köket och lägger stor omsorg vid riskoket som för dagen även innehåller potatis. Maträtten de har valt heter Zereshk polo, en kycklingrätt med ris som blir extra vacker tack vare saffran och röda berberisbär. Ett recept som Nasrin lagar ungefär en gång per vecka och som är barnens favorit där hemma.
Kerstin Byström har varit med vid alla tillfällen efter att ha fått höra om kursen av en bekant och bestämt sig för att hänga med.
– Det är riktigt trevligt att få hjälpas åt med matlagningen, duka och sedan äta tillsammans och samtidigt få lära känna nya människor, säger Kerstin.

Efter ett par timmar är maten klar att lägga upp och deltagarna samlas runt bordet för att njuta av maten och fylla rummet med givande samtal. Det återstår ett tillfälle av kursen, den 13 december, då bjuds det in till en mångkulturell julfest med mat från flera länder och musikunderhållning. 

Publicerat