Mat & dryck

med enkla trix

Att bjuda hem ett gäng härliga vänner, äta gott och bara umgås, är ett enkelt sätt att fylla på med energi och lysa upp den mörkaste perioden på året. Händer det ändå att du tvekar och tänker att du måste hinna städa, gärna hitta ett nytt recept och kanske duka fint? Vi bad inredningsstylisten Anna Sehlin att dela med sig av sina bästa tips för att skapa festkänslan utan att själv tappa den.

– Det går att göra det enkelt, säger Anna. Många tror att man måste lägga mycket tid på förberedelserna, men det behöver inte vara så. Om vi börjar med dukningen så är det viktigaste att du gör det personligt, det uppskattar dina vänner och gäster mest. Personligt blir det när det är du själv som väljer vad du lägger på bordet.

Enligt Anna har tidigare trender, där allt i dukningen skulle matchas och vara perfekt, försvunnit och i dag är det i stället fritt fram att blanda som man själv vill. Dukarna får vara skrynkliga och porslin och glas kan vara en blandning av nytt och gammalt. Även när det kommer till blommor och grönt på bordet går det att göra det enkelt.
– Om du köper en bukett med snittblommor kan du plocka ut enstaka kvistar och lägga på bordet. Men det allra enklaste är att plocka in växter och kvistar från naturen. När man som jag går ut med hunden varje dag, finns det alltid något nytt som fallit ner. Även örterna du använder i matlagningen kan bli till fina dekorationer.

Syftet med att förbereda festen är att gästerna ska känna sig välkomna och då behöver värdinnan själv ha kvar orken att umgås när de väl är på plats. Därför tipsar Anna om att ge dukningen lite extra omsorg och i stället välja mat som är enkel.
– Vi behöver inte alltid laga allt själva från grunden. Det finns så mycket bra färdiga produkter som du kan lägga upp och dekorera. En härlig plockbricka med ost och chark, som kompletteras med färsk frukt, blir en perfekt förrätt och med en bakmix kan du göra en fin efterrätt som du dekorerar med frukt, nötter och florsocker. Lägg till en enkel pastarätt och du har en meny som inte kräver jättemycket förberedelser.

Städningen är kanske den tråkigaste delen av festfixet och det som ibland skjuts upp till sista stund. Även om själva middagen inte äts i köket tycker Anna att det är viktigt att det rummet känns välkomnande, eftersom det tenderar att bli en samlingspunkt.
– Annars är ju hallen det som gästerna möter först och toaletten vill man så klart fräscha upp. Sedan tycker jag att man gör det man hinner och plockar undan det man inte vill ska synas.

Gästernas första intryck är husets entré och när 7an besöker Anna har hon välkomnat oss genom att dekorera en bänk med ljuslyktor, äpplen från trädgården och växter som naturen bjuder på för årstiden.
– Om man samlar flera saker till ett arrangemang blir det mer effektfullt. Jag brukar låta några trädgårdsmöbler stå kvar ända tills snön kommer så att det finns ytor att ställa dekorationer på. Tänk på att du, för en kväll, kan ställa ut dekorationer du vanligtvis har inomhus, med lite försiktighet om det är minusgrader.

Anna är inte någon som själv planerar fester långt i förväg. I stället blir det ofta så att hon och maken kommer på idén att bjuda hem vänner med endast några dagars framförhållning.
– Ibland tvekar vi och tycker det känns jobbigt men då brukar vi påminna varandra om att vi inte vill ångra när vi blir äldre att vi inte gjorde mer roligt och mötte dem vi tyckte om oftare. Därför försöker vi göra det enkelt så att vi får så många stunder som möjligt där vi får skratta och skapa minnen tillsammans med våra vänner.

Publicerat