Skola & utbildning

Hbtq-certifierad elevhälsa

Från och med nästa fredag har Örnsköldsviks kommuns skolor en hbtq-certifierad Elevhälsa. En certifiering som på många sätt omfattar alla diskrimineringsgrunder även om fokus ligger på hbtq-personers livsvillkor, normer kopplade till kön och sexualitet, samt vad ett hbtq-kompetent bemötande innebär.

– Vi ställer höga krav på vår personals bemötande och det känns bra att vi har kunnat ge dem den här möjligheten, säger Maria Ingelsson, verksamhetschef för elevhälsan. Nu kan de ta med sig kunskaperna in i sin verksamhet och sprida det ute i skolorna.
All personal inom den centrala elevhälsan, från grundskolan och gymnasiet, har deltagit i utbildningen för hbtq-certifieringen. 7an möter arbetsgruppen på fem personer, som tagit fram en handlingsplan som ska garantera ett långsiktigt hbtq-arbete i verksamheten. 
Två konkreta exempel från handlingsplanen är att hbtq ska finnas med som en egen punkt vid arbetsplatsträffarna för alla personalgrupper inom elevhälsan och att de fysiska miljöerna ska ses över.
 – Vi ska även se över de dokument som används i vår kontakt med elever och föräldrar, säger Maja Wallin, utvecklingsledare. Det är i vår kommunikation vi signalerar allas lika värde och alla ska känna sig välkomna oavsett vem man är.

Certifieringen har starkt fokus på normer, framför allt kopplat till kön och sexualitet, men även normer som berör andra diskrimineringsgrunder och hur olika normer samverkar.
– Det handlar om hur vi möter människor, våra egna normer och de som råder i vår omgivning, säger Maja. Vi har fått fundera på hur vi vill att det ska vara att möta elevhälsan och hur vi kan påverka normerna i våra sammanhang så att alla känner sig inkluderade.
Veronica Lundholm, skolkurator, betonar att det finns en viktig hälsoaspekt i hbtq-certifieringen. 
­– Hbtq-personer löper hög risk att drabbas av psykiskt ohälsa och det kan vi hjälpa till att förebygga genom ett professionellt bemötande i vår kontakt med eleverna, säger Veronica. Det kan vara så att de här eleverna har gått under vår radar på grund av att klimatet inte har varit tillräckligt tillåtande och att vi nu kan skapa en miljö där ingen känner att de uppfattas som avvikande.

Under Regnbågsveckan, fredag 23 november, hålls en ceremoni i stadshuset Kronan då RFSL lämnar över certifikatet.

Publicerat