Nyheter/Reportage

Mohamad gav sitt hår till cancersjuk

Han föddes i Syrien för snart fem år sedan och efter flykten från sitt hemland, bort från det fruktansvärda terrorväldet som IS försökt skapa, har Mohamad fått tre syskon.
Ett av många familjedraman som kriget i Syrien orsakat – men här kommer en riktig solskenshistoria.

När 7an knackar på i lägenheten i centrala Gideå hörs direkt glada röster och vi möts av tre uppspelta och nyfikna barn som villigt hälsar oss välkomna in. I vardagsrummet väntar ytterligare en liten familjemedlem, endast sex veckor gammal, i mamma Asmaas trygga famn.
Äldst i syskonskaran är Mohamad och han har nyligen klippt sig – för första gången i sitt liv. Han hade fram tills för några dagar sedan ett långt vackert hårsvall men bestämde sig för att klippa av det. 

Nu har håret donerats till cancersjuka barn som är i behov av peruk.
– Han berättade för mig att han ville klippa sig och jag hade fått höra att man kunde ge bort håret, och då blev han så glad, säger pappa Abdullah M. Alkarou.

Anneli Jansson, en granne och god vän till familjen, hjälpte till och undersökte hur man kunde gå till väga och via Cancerfonden fick de kontakt med Smink & Perukmakarn Söder i Stockholm som berättade att de kunde ta emot håret om det var minst 30 centimeter långt och flätat i minst fem flätor. Det blev sex, och den kortaste har pappa Abdullah behållit som minne.
Abdullah och hans hustru Asmaa Alhamad flydde från Syrien för tre år sedan när IS kom för nära. Då hade de bara Mohamad. På flykt i Turkiet föddes Samar och sedan de via Sundsvall kommit till Gideå har de välsignats med ytterligare två barn, Ahamad och Mahmod.

Hemma i Syrien drev Abdullah ett badhus och en biljardsalong. Han jobbade även i Saudiarabien en period. Nu utbildar han sig till lastbilschaufför i Umeå och har några månader kvar innan han är helt klar.
– Då hoppas jag att jag får jobb, jag söker jobb som Sverige behöver, säger han glatt.
Abdullah berättar att familjen har det bra i Gideå och att allt fungerar fint i Sverige, men visst bär de på en stor hemlängtan.
– Alla som flytt från sitt land vill förstås hem igen. Jag har inte sett mina föräldrar på fem år, de är kvar i Syrien. Men vi kan inte återvända nu, det finns inget liv för oss i Syrien – bara krig.


I lilla Gideå spirar däremot familjelyckan och storebror Mohamad visar gång på gång hur väl han tar hand om sina tre småsyskon – han pussar dem kärleksfullt på kinderna så ofta han kommer åt.
Mohamad hoppas nu att hans tidigare så långa hår kan komma till glädje för någon som på grund av cancer tappat sitt eget hår. Kanske blir det någon flicka som får glädje av hans vackra hårlockar.
– Det finns så många barn som behöver hår och Mohamad ville verkligen ge bort sitt. Han tycker att han har gjort något viktigt, säger Abdullah. Det här är en bra lektion för barnen, de lär sig att det finns andra som behöver hjälp.

Publicerat