Övrig kultur

Passion för att berätta

Fotograf Zandra Högberg följer sina drömmar. Efter sju år i New York har hon mellanlandat i Örnsköldsvik. Hon är osvenskt stolt och samtidigt skönt ödmjuk – medveten om att framgång kräver hårt jobb.

Zandras resa till fotografyrket startade redan när hon gick dansestet på Nolaskolan. Där vaknade kärleken till fotot efter en utmaning att uttrycka sin dans på ett alternativt sätt. Zandra valde kameran och lågan tändes.
Flytten gick till New York för college-studier på School of Visual Arts. Efter examen stannade Zandra kvar ytterligare ett år för att starta sin karriär och bygga sin portfolio.
– Direkt efter utbildningen började jag söka samarbeten med makeupstylister, designers och assistenter, säger Zandra. Samarbeten som byggde på att jag presenterade en idé som vi sedan formade tillsammans. Jag fotade och alla fick material till sina portfolios. Nästa steg var att söka upp folk att samarbeta med för riktiga jobb.

När Zandra pratar om tiden i New York följer vi en tidslinje med flera höjdpunkter som hon lyfter med stolthet. Hon nämner namn på personer som är förebilder och som spelat en viktig roll i att skapa hennes meritlista.
– När jag fick komma till Vogues huvudkontor i One World Trade Center, det var stort. Jag blev uttagen till The Mentorshow på skolan och blev tilldelad David Sebbah som mentor under en period. Han är Creative Director på Vogue och vi satte samman en utställning och har fortsatt kontakt vilket är värdefullt.
En annan höjdpunkt var när det kom ett mail från klädmärket Theory’s vd som ville att Zandra skulle fota åt dem under New York Fashion Week.
– Lisa Kulson hade sett mina bilder och gillade det drömska i dem. Fashionweek är en rätt kaotisk företeelse och hon ville att jag skulle fånga den som om det vore en dröm. Där fick jag verkligen använda min kreativitet och berätta en historia med mina bilder.

Historieberättandet är en viktig del när Zandra fotar. Lärarna på skolan tyckte att hon passade för att fota fashion och försökte styra henne ditåt, men Zandra har aldrig dragits dit.
– Det finns ju storytelling även i fashion. Ett plagg ska inte bara visas upp och fotas i en studio. Det ska berätta en historia, representera en livsstil, och då krävs det mer runt omkring. Men jag vill använda mitt berättande till något som gör gott för världen. Jag vill upplysa människor och prata om viktiga saker genom mina bilder.
Det finns något osvenskt i Zandras sätt att stolt berätta att hennes bilder publicerats i internationellt kända medier som Vogue Italias nättidning, W Magazine och Kaltblut Magazine.
– New York fick mig att växa ifrån min blygsamhet. Jag har mer självförtroende och jag är starkare och tuffare nu. Det behövs om man överhuvudtaget ska synas, men den svenska ödmjukheten och att vi står med fötterna på jorden är uppskattat.

Tiden i New York påverkade till slut Zandra på ett mer negativt sätt. Hon satsade mer än hundra procent på sina studier i ett nytt land, med annan kultur och ett nytt språk. Samtidigt jobbade hon extra och la ner massor av tid på att söka olika stipendier.
– Jag fick olika symtom och trodde det var någon fysisk sjukdom tills jag insåg att de alla stämde in på utmattning, säger Zandra. När jag gick på gatorna i New York kunde allt plötsligt bli suddigt runt mig, jag klarade inte av för många intryck och mitt minne började svika.

Zandra tog signalerna på allvar och gjorde förändringar för att hitta återhämtning. Flytten till Örnsköldsvik blev till en del av den.
– Jag och min man Joel har valt att bo här nu, för att vila och hämta energi så att allt får falla på plats. När vi lämnade New York hade vi bestämt oss att nästa steg var Paris. Vi är båda konstnärer och behöver ett större sammanhang för våra yrken. Nu är vi även nyfikna på Berlin och har bestämt oss för att ta det lugnt och utforska städerna innan vi bestämmer oss.

Hon har förverkligat flera av sina drömmar – att bo i New York, att stå med examenshatten och kappan efter college och att bli fotograf. I höst förverkligas ännu en när sex av hennes bilder kommer att hänga på Fotografiska i Stockholm.
– Jag har sökt till Fotografiskas Höstsalong en gång tidigare och inte kommit med. Utställningen har bytt namn till Talent 2018 och jag är en av 20 utvalda bland jättemånga sökande. Jag har alltid imponerats av Fotografiskas ljussättning och hur de hänger bilderna och nu får jag och mina bilder vara en del av den världen.

Paris eller Berlin är alltså nästa mål för Zandra och på frågan om vad nästa dröm är kommer svaret direkt.
– Att ha egna utställningar där mina bilder får folk att känna något, att de förälskar sig i en bild så mycket att de vill investera. Jag vet att det är tufft att lyckas som fotograf, att jag måste kämpa hårt och att stora städer betyder höga hyror. Jag och Joel har ett gemensamt mål – att leva ett bra liv och göra det vi älskar.

Publicerat